מתוך שיעורים על ליקוטי מוהר"ן (חלק א) לרב שג"ר* (על תורה ו'):
"כִּי צָרִיךְ כָּל אָדָם לְמַעֵט בִּכְבוֹד עַצְמוֹ וּלְהַרְבּוֹת בִּכְבוֹד הַמָּקוֹם. כִּי מִי שֶׁרוֹדֵף אַחַר הַכָּבוֹד אֵינוֹ זוֹכֶה לִכְבוֹד אֱלוקִים אֶלָּא לְכָבוֹד שֶׁל מְלָכִים, שֶׁנֶּאֱמַר בּוֹ (מִשְׁלֵי כ”ה) : ”כְּבוד מְלָכִים חֲקר דָּבָר” וְהַכּל חוֹקְרִים אַחֲרָיו וְשׁוֹאֲלִים. מִי הוּא זֶה וְאֵיזֶהוּ, שֶׁחוֹלְקִים לוֹ כָּבוֹד הַזֶּה וְחוֹלְקִים עָלָיו שֶׁאוֹמְרִים שֶׁאֵינוֹ רָאוּי לַכָּבוֹד הַזֶּה אֲבָל מִי שֶׁבּוֹרֵחַ מִן הַכָּבוֹד שֶׁמְּמַעֵט בִּכְבוֹד עַצְמוֹ וּמַרְבֶּה בִּכְבוֹד הַמָּקוֹם אֲזַי הוּא זוֹכֶה לִכְבוֹד אֱלוקים וְאָז אֵין בְּנֵי אָדָם חוֹקְרִים עַל כְּבוֹדוֹ אִם הוּא רָאוּי אִם לָאו וְעָלָיו נֶאֱמַר : ”כְּבד אֱלוקים הַסְתֵּר דָּבָר” כִּי אָסוּר לַחֲקר עַל הַכָּבוֹד הַזֶּה.
בשורות אלו פותח רבי נחמן את 'התורה של אלול' כפי שהיא מכונה מפי הברסלבר'ס. תורה זו עוסקת בביאור הכוונות של האריז"ל לחודש אלול. לפי המקובלים שייכת התשובה לספירת הבינה, המכונה גם 'כבוד'. רבי נחמן מדבר בתחילת התורה על שני סוגי כבוד, נגלה ונסתר, כשהנסתר שייך לבינה, עלמא דאיתכסיא ( העולם הנסתר), מול עלמא דאיתגליא ( העולם הארצי). הפסקה הראשונה עוסקת בהעלאת הכבוד הנגלה - 'כבוד מלכים', לכבוד הנסתר - 'כבוד אלוקים', העלאה הנעשית על ידי שתיקה המזוהה עם ספירת הכתר, הספירה הגבוהה ביותר.
מה פשר הדברים ? נפתח בשאלה: מהם כבוד מלכים וכבוד אלוקים ? ניתן להגדיר כבוד מלכים כמצב בו אדם פועל מתוך מניעים אישיים ומגמתו היא להרבות בכבוד עצמו ובשליטתו, התנהלות זו מעוררת לא פעם אצל הסובבים אותו התנגדות, קנאה ותחרות כלפיו. לעומת זאת, כבוד אלוקים הוא מצב בו אדם משעה את האינטרסים שלו ומגמתו היא להרבות כבוד שמים. ובאמת, כאשר אדם פועל מתוך תמימות וענייניות, מעשיו מעוררים סימפטיה. המוטיבציה לפעול למען כבוד אלוקים מעוררת נכונות מצד הסובבים לכבד אותו ואפילו להיות שותפים לעשייתו. המניע של האדם בפנייתו לזולת משפיע על התגובה."
אלו הם כאמור דברי הרב שג"ר בפתח השיעור שלו על תורה ו' בספר הנ"ל.
אני רוצה להגיע לדיון של כב' הרב בהמשך הדברים בשני מושגים שהם קשורים זה לזה, "השתיקה" ו"ההמתנה" וחשבתי לנכון להתחיל מההתחלה.
זה יקח קצת זמן, אנחנו בפתחו של חודש אלול. נראה כמה נספיק עד לחגי תשרי הבאים עלינו לטובה.
שבת שלום וחודש טוב
ג'ף
הרב שג"ר, שיעורים על ליקוטי מוהר"ן (חלק א) הוצאת מכון כתבי הרב שג"ר בעמ' 47-46
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה