רשת בתי המדרש קישורים מומלצים אודות האתר צור קשר עזרה
bteiMidrash logo


עמוד ראשי > בלוגים

מאגר התכנים אשף דפי הלימוד שולחן העבודה שלי ארון הספרים אודות הרשת פורומים בלוגים

יום חמישי, 30 בדצמבר 2021

אלו דברים לשבת פרשת וארא תשפ"ב

 עוד שבוע לא קל עובר על כוחותינו.

מי זה בדיוק "כוחותינו" ?!

אלו - אנחנו. "הקולקטיב".

הישראלים, אנחנו שחיים כאן, בצפיפות של גוש דן; מול אזלת היד של שלטונות אכיפת החוק, בעיקר בפרפריה - 

אנחנו שניצבים מול האומיקרון, בעברית, בנמל התעופה בן גוריון.

נמל

נמל התעופה

בן גוריון.

לא דה־גול, לא קנדי, בן־גוריון.

אנחנו צריכים להתמודד עם אלימות קשה בזירות שונות, בבתי הספר, בשכונות - אלימות מילולית בכנסת - בעברית וגם בערבית.

בענין האלימות, האמריקאים "מקדימים" אותנו. הם לא צועקים, כמונו, אחד על השני, מגדפים ומקללים. הם ישר שולפים נשק אוטומטי שקנו לפני יומיים בוולמרט ומתחילים לרסס כל מה שזז.

"העולם נתון במבוכה, ומשברו אינו פוליטי אלא רוחני ביסודו...במשבר זה פונים בני אדם אל הפסיכולוגיה או הסוציולוגיה לבקש בה פתרון ולא ימצאוהו. כבודם של מדעים אלה במקומו מונח, אבל אין בהם כדי ליתן פתרון לבעיות המוחלטות....אין זה בכוחן של הפסיכולוגיה וסוציולוגיה להשיב לבעיות המוחלטות שלנו: כיצד יקיים אדם שלמות נפשו בעולם מלא מזימה וחנף וכחש ? אדם הנדון למגע תמיד בזדון וקנאה ותחרות, כיצד ישמור נפשו מחללה ? מה ערך בהיותך מוסרי נוכח כישלונותיו של האדם המוסרי באווירת הציניות שבה אנו חיים ? מה פשר היותנו וחיותנו בעת הזאת דווקא ? הרבה יכולה הפילוסופיה ללמוד מן התנ"ך, כי בו, ולא בשיטותיה הפורמליות, נוכל למצוא את התשובות לשאלות אלו."*

וַיְדַבֵּר אֱלֹהִים אֶל מֹשֶׁה וַיֹּאמֶר אֵלָיו אֲנִי ה'.

וָאֵרָא אֶל אַבְרָהָם אֶל יִצְחָק וְאֶל יַעֲקֹב בְּאֵל שַׁדָּי וּשְׁמִי ה' לֹא נוֹדַעְתִּי לָהֶם.

וְגַם הֲקִמֹתִי אֶת בְּרִיתִי אִתָּם לָתֵת לָהֶם אֶת אֶרֶץ כְּנָעַן אֵת אֶרֶץ מְגֻרֵיהֶם אֲשֶׁר גָּרוּ בָהּ.

וְגַם אֲנִי שָׁמַעְתִּי אֶת נַאֲקַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר מִצְרַיִם מַעֲבִדִים אֹתָם וָאֶזְכֹּר אֶת בְּרִיתִי.

לָכֵן אֱמֹר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֲנִי ה' וְהוֹצֵאתִי אֶתְכֶם מִתַּחַת סִבְלֹת מִצְרַיִם וְהִצַּלְתִּי אֶתְכֶם מֵעֲבֹדָתָם וְגָאַלְתִּי אֶתְכֶם בִּזְרוֹעַ נְטוּיָה וּבִשְׁפָטִים גְּדֹלִים.

וְלָקַחְתִּי אֶתְכֶם לִי לְעָם וְהָיִיתִי לָכֶם לֵאלֹהִים וִידַעְתֶּם כִּי אֲנִי ה' אֱלֹהֵיכֶם הַמּוֹצִיא אֶתְכֶם מִתַּחַת סִבְלוֹת מִצְרָיִם.

וְהֵבֵאתִי אֶתְכֶם אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נָשָׂאתִי אֶת יָדִי לָתֵת אֹתָהּ לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב וְנָתַתִּי אֹתָהּ לָכֶם מוֹרָשָׁה אֲנִי ה' .

וַיְדַבֵּר מֹשֶׁה כֵּן אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְלֹא שָׁמְעוּ אֶל מֹשֶׁה מִקֹּצֶר רוּחַ וּמֵעֲבֹדָה קָשָׁה.

שבת שלום 

      ג'ף

*א.י.השל, "הרוח של חינוך יהודי",  מתוך "אלוהים מאמין באדם", הוצאת כנרת זמורה ביתן דביר, בתרגום ועריכת דרור בונדי, עמ' 251 - 252, ההדגשה אינה במקור והיא שלי -ג'ף

יום רביעי, 29 בדצמבר 2021

מתוך סעיף 18 לחקירות

 "את השפה שלנו  ניתן לראות כעיר עתיקה; מבוך של סמטאות  וכיכרות, בתים שינים וחדשים, ובתים עם תוספות מתקופות שונות; וכל זה מוקף בהמון פרברים חדשים עם רחובות ישרים וסדורים ועם בתים אחידים."

לודוויג ויטגנשטיין, חקירות פילוסופיות, תרגמה עדנה אולמן־מרגלית, הוצאת מאגנס, עמ' 42

allen ginsburg reading supermarket

 https://www.youtube.com/watch?v=AhTh01CO60Y

יום רביעי, 22 בדצמבר 2021

אלו דברים לשבת פרשת שמות תשפ"ב

 אומר הרב עדין אבן־ישראל שטיינזלץ בפתח דבריו על פרשת שמות בספרו "חיי עולם" :

"בספר בראשית אנו עוסקים בקורות חייהם של אבות האומה: החל מאברהם, לאחר מכן ביצחק ולבסוף ביעקב ובניו, ובעצם - אלו סיפורים על אנשים פרטיים. ספר שמות פותח לראשונה את העיסוק בבני ישראל, לא כרשימה של כך וכך אנשים, אלא כהתייחסות לעם שלם. בנקודה זו מתחיל סיפור חדש בתוך התורה - סיפורו של עם ישראל. אמנם, גם בספר שמות ישנו עיסוק רב בחייו של משה רבנו, אבל הסיפור שלו הוא סיפור צמיחתו של עם ישראל, וסיפורו  של משה האיש תופס בו מקום צדדי בלבד.

סיפורי בראשית הם בוודאי סיפורים חשובים, וגם להם משמעות כללית, כמו שאמרו ( ראה תנחומא לך לך ט; רמב"ן בראשית יב, ו ) : 'מעשה אבות סימן לבנים', אבל עדיין, כשלעצמם, הם סיפורים בהיקף קטן. ואילו מספר שמות ואילך התורה עוסקת בסיפור בעל היקף גדול הרבה יותר, והמאורעות המסופרים בו הם מאורעות הכלל. משום כך גם הסיפורים הקטנים בספר מכילים משמעות רבה עבורנו יותר מאשר סיפורי בראשית."

הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ, חיי עולם, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן ירושלים בשיתוך המכון הישראלי לפרסומים תלמודיים, עמ' 119

השבוע, הגיע אלי באמצעות יהודה מרקט כאן אצלנו בירוחם, ובאמצעות ג'ף בזוס שם מעבר לים , ספרון קטן של שירי פרוזה פרי עיטו של ציארלס סימיק שנקרא: "העולם אינו נגמר". The World Doesn't End.

עולם שלם, בלתי נגמר. הרב עדין קובע בדברים לעיל שהסיפורים הקטנים בספר שמות מכילים משמעות רבה יותר עבורנו מאשר סיפורי בראשית. אפשר להסכים לכך ואפשר לחלוק על כך.

צ'ארלס סימיק נולד ב1938 בבלגרד. ילדותו המוקדמת עברה עליו בימי מלחמת העולם השניה ומאורעות הימים ההם הותירו את רישומם עליו...

בשירתו ובפרוזה שלו, עוסק סימיק, בקשר בין ה"סיפור הגדול" של ההסטוריה לבין ה"סיפורים הקטנים" של המשוררים. באחד המקומות הוא כותב על הדימוי של חתולה מתה בתוך הריסות בתי עיר שנהרסו בהפצצות לעומת "תכנית הלחימה האווירית הכוללת של המצביאים" (ראו בנספח להלן).

במסה על שירה והסטוריה כותב  סימיק  : "כוונתי להסטוריה של רצח"

I have in mind the history of murder

 אגב אורחא אציין שתאור ההסטוריה ספוגת שפיכות הדמים שלהלן של סימיק עומד בניגוד חריף לתאור ימי שלטונו השלווים של המלך שלמה כמתואר בתחילת חלק ב לספר דברי הימים;  שלטון נטולת שפיכות דמים אשר על כן ביכר הקב"ה  את הקמת בית המקדש דווקא בימיו ולא בימי אביו, דוד המלך.

"טבח של החפים מפשע היא תופעה היסטורית אוניברסלית כמעט, בייחוד, כפי הנראה, במאה השנים האחרונות. לנוכח, מנהיגים מטורפים עם צבאות ענק ומשטרות חשאיות אכזריות שמטרתן להרוג, לשלוח לתאי גזים ולאסור כל אחד מאתנו לטובת גרסה כלשהי של עתיד מזהיר; כשתומכיהם מאלילים אותם ומריעים להם - עם כל אלה היה עלינו לחיות. ההיסטוריון מרטין מליה, כותב: 'כדי ליצור פשע גדול צריך אידיאל גדול'. הצרה של כל אותם אנשים שבונים 'שמים על הארץ'  היא שתמיד ישנו אדם אחד, מעמד אחד של אנשים או קבוצה אתנית, דתית או לאומית, שניצבים על אם הדרך ומפריעים. הקומוניזם לבדה הרגה בין 80 ל100 מיליון אנשים. ראוי להזכיר גם  את מיליוני העקורים, כל אלה שרוששו לכל החיים  כתוצאה ממרחצי דם אידאולוגיים. האם השירה היא אתנחתא מן המציאויות הללו ? ", שואל סימיק ומשיב: "אכן היא עלולה להיות כזאת. ישנם, למצער,  מקרים רבים  של משוררים, שאם לשפוט על פי יצירתם, נדמה שמעולם לא קראו עיתון בחייהם. אולם משורר או משוררת  שמתעלמים באופן עקבי מן העוולות ומן הרעות שהם חלק מן העידן בו הם חיים, חיים בגן עדן של שוטים."

צ'ארלס סימיק, במסה שנקראת "שירה והיסטוריה", בקובץ "החיים של  דימויים" ( The Life of Images ), בהוצאת  Harper Collins , כל הזכויות שמורות לצ'ארלס סימיק,  עמ' 163,התרגום שלי - ג'ף


שבת שלום

     ג'ף

                                                                       נספח

"History written by historians, as we know, speculates about the cause and meanings of cataclysmic events and the motives of statesmen involved in them. Foucault says: 'We want historians to confirm our belief that the present rests upon profound intentions and immutable necessities. But the true historical sense confirms our existence among countless lost events without a landmark or a point of reference'. This is where the poets come in. In place of the historian's broad sweep, the poet gives us  a kind of reverse history  of what in the great scheme of things are often regarded as ' unimportant' events, the image of a dead cat, say. lying in the rubble of a bombed city, rather than the rationale for that air campaign."

שם בעמ' 164-163

"העולם אינו נגמר"

 סימיק טוען, כנראה, 

שהעולם אינו נגמר.

זהו, הרי שער ספרו של שירי פרוזה

שזכה בפרס הפוליצר ב1990

והגיע אתמול ליהודה מרקט

בירוחם הודות לג'ף בזוס.

האמנם ?

במאה העשרים ואחד

לצד הקריאה בספרים שונים

אפשר לצפות במשוררים

מדברים, בהרצאות, ראיונות

ערבי שירה ו/או מכירה

לצפות ולהאזין למוסיקה

דילן באולפן עם קנופלר

שרים את רשיון להרוג

ואנא אל תעזבי אותי הלילה

מלכתחילה העולם הזה, העולם שאינו נגמר הוא עולם מוזר, מבטיח אבטיח אבל מוזר שהרי האפיגרף של הספר הוא מפי פטס ולר שמציע לנו לרקוד ולץ לצלילי הרומבה מה עוד אפשר לבקש ??? 

עד כאן הקפה ראשונה

אבל אי אפשר בלי להזכיר

את סיפורי הלילה המאיים

המארב שאינו נגמר

עד שזה נגמר במארב נגדי

לילות קרים בגבול לבנון 

וצפונה, חורשת טל, הר דוב,

אפסנאים ואלופי משנה

שלא לדבר על משאית המים

זמנים אחרים, נכון אבל הרי כבר

אמרנו: העולם אינו נגמר

סעיף 243 חקירות

 "אדם יכול לעורר את עצמו, לצווֹת על עצמו, לציית לעצמו, לגעור בעצמו, להעניש את עצמו, להציב שאלה ולהשיב עליה. ניתן אפוא גם לדמות בני־אדם המדברים רק במונולוגים; המלווים את פעילויותיהם בדיבור לעצמם. - חוקר הצופה בהם ומאזין לדיברום עשוי להצליח לתרגם את שפתם לשפתנו. (הוא יהא מסוגל בשל כך לנבא נכונה פעולות של אנשים אלה, שכן הוא שומע אותם אף מתכננים תוכניות ומקבלים החלטות.)

ואולם הניתן לדמות שפה שהאדם יוכל לרשום או להשמיע בה את התנסויותיו הפנימיות  - רגשותיו, מצבי רוחו, וכו' - לשימוש־שלו ? - וכי אין אנו מסוגלים לעשות זאת בשפתנו הרגילה ? - אבל לא זו כוונתי. המלים בשפה הזאת אמורות להורות על מה שרק הדובר לבדו יכול לדעת; על תחושותיו הפרטיות, הבלתי־אמצעיות. הזולת לא יוכל אפוא להבין שפה זו."

לודוויג ויטגנשטיין, חקירות פילוסופיות, תרגמה עדנה אולמן־מרגלית, הוצאת מאגנס, עמ' 123

לגורל - צ' סימיק

 לגורל / צ'ארלס  סימיק


תמיד היית יותר ממשי עבורי מאשר אלוהים

מציב את אביזרי התפאורה לטרגדיה הבאה

מכה בפטיש במסמרים

עם קומץ חברים קרובים בלבד מוזמנים לצפות


אך למען שכנות טובה, עשית נערה יפה נכה

דרסת ילד עם אופנוע,

אוכל להעלות בדעתי מילוני דוגמאות דומות

כנ"ל: כיצד שנינו ממשיכים להיפגש.


מכונת מסטיק מגדת עתידות בצ'יינה-טאון

מכילה אולי את התשובה,

דלת חורקת ישנה נפתחת בסרט אימה

חבילת קלפים שהשארתי על החוף


חש  אני אותך מתכרבל קרוב אלי בחושך

נשימתך החמה, ידיך הקרות --

ואני כבר כמו פסנתר ישן

משתלשל מבעד לחלון, בקצה של חבל

יום שישי, 17 בדצמבר 2021

בנוגע לשכניי, החיתים - צ'ארלס סימיק ( א וורק אין פרוגרס )

 אדירים הם החיתים

לאוזניהם עכברים ולעכברים חורים

כלביהם קוברים את עצמם ומותירים את עצמותיהם 

לשמור על בית.

עוד סימיק על שירה והסטוריה


 "History written by historians, as we know, speculates about the cause and meanings of cataclysmic events and the motives of statesmen involved in them. Foucault says: 'We want historians to confirm our belief that the present rests upon profound intentions and immutable necessities. But the true historical sense confirms our existence among countless lost events without a landmark or a point of reference'. This is where the poets come in. In place of the historian's broad sweep, the poet gives us  a kind of reverse history  of what in the great scheme of things are often regarded as ' unimportant' events, the image of a dead cat, say. lying in the rubble of a bombed city, rather than the rationale for that air campaign."

יום חמישי, 16 בדצמבר 2021

אלו דברים לשבת פרשת ויחי תשפ"ב

 לכבוד יום הזכרון של הרב פרופ' אברהם יהושע השל זצ"ל שנפטר לפני 49 שנה בשבת פרשת ויחי, להלן דברים מתוך פרק ג' לכרך השלישי של ספרו המונומנטלי "תורה מן השמים באספקלריה של הדורות", שזכה לאחרונה למהדורה חדשה ומתוקנת על ידי דר' דרור בונדי. "פרק זה" כותב בונדי, "הוא אבן הפינה של כל היצירה ועליה נשענים מגוון יסודותיה".

"כמה מעלות לישרות המחשבה, לפשטות התפיסה. ברם אין אדם תופס את עניין תורה מן השמים אלא כסולם המוצב ארצה וראשו מגיע השמימה. וסולם המוצב ישר ופשוט מי יעלה בו ? הקפדן נוטה להאמין שמחשבתו מתאימה למציאות, ושוכח שמחשבה לגבי המציאות כננס לגבי ענק. החוזה יודע שאין האמת מתבטאת אלא שברים שברים באספקלריה של דימויים ומשלים. כלום אפשר לראות את הנסתר בלי צעיף ? או להציץ מעבר לתחומים בלי דימויים ?

שניהם האמינו במציאות עליונה. אלא שהלה רואה את התחתונים באספקלריה של העליונים, וחודר מבעד לכסותי הביטוי; והלה משתאה, מחריש ואומר : אתה מקיש מחזונך על העליונים ?! והלה טוען: אתה חפץ להגדיל תורה ולהאדירה, הזהר שלא תעבור את גבולי הפשט. והלה אומר: הנראה בעיניך כהפלגה אינו אלא מיעוט, תת־ביטוי. מאידך גיסא, סבור אתה שהנך מרומם ואינך אלא משפיל. אדם הולך ונחנק בפכחון. כלום הפשט הולם את הכבוד ?! 'הפשט הוא בעוכרנו!'*. הפשטן מעז להניח שתפיסתו היא היא כוונת נותן התורה. כאילו אין בתורה אלא צד אחד, צד שווה שבין דעת התורה ודעת בשר ודם. זה ועוד, המפרש את התורה כלשון בני אדם עליו הראיה: כאיזה לשון ? כאיזה בן אדם ? כשם שאין פרצופיהם שווים כך אין לשונותיהם שוות. אדם אדם ודרכו. פעמים מרוב הרצון לשבר את האוזן, אתה משבר את הלב.

הפשטן טוען: אין לי עסק בנסתרות. 'הנסתרות לה' אלהינו והנגלות לנו ולבנינו עד עולם לעשות את כל דברי התורה הזאת' ( דברים כט, כח ) . לכאורה הקו המבדיל בין הנגלה לנסתר קבוע ועומד, כאילו גבולות חלק הקדוש ברוך הוא בעולמו: לזה תחומו בשמים ולזה תחומו בארץ. ואין מסיגים גבול שגבל שומר עולמים; מצוות הגבלה ניתנה לדורות. ברם ' היש תחומים במעיים?'* אפילו תחומים שנתנו חכמים מובלעים זה בזה, וכל הכופר בהבלעת הנסתר בנגלה, סימן שלא ראה מאורות מימיו והוא כסומא בארובה. נרגן מפריד אלוף, נגלה ונסתר משמשים בערבוביה, ואין הנגלה אלה מסוה, שנתן הקדוש ברוך הוא על פני הנסתר.

....

זהות ההויה והמסתורין חופפת את כל היקום. דוגמתיות היא רציונליזציה של המסתורין, תיאור של הבלתי־מתואר, מבע של הבלתי־מובע. אין לטבוע את המסתורין במטבע שכלתני, כשם שאין לטבוע את הפשט במטבע של רזים. ברם רב ערכם של עיקרי אמונה כרמזים. רמז הוא זיווג הפשט והסוד, זיווג הנגלה והנסתר. כל התופס את עיקרי האמונה כפשטם מסרס את משמעותם.

הדוגמתיות אינה הולמת את דו–פרצופיות של המאורעות הדתיים. המחשבה הדתית דורשת  מן המחשבה הרציונלית שתסגל לעצמה צורה אחרת לגמרי של התפיסה המושגית, ודורשת מן המחשבה הדוגמתית שתסגל לעצמה צורה אחרת לגמרי של התפיסה הסמלית.

ההתנגשות שבין שתי ההשקפות או שהיא דורשת מוצא של פיוס או שזכות קיום לה משום שהיא נובעת מתוך דו־פרצופיות של המציאות עצמה. היא מתאימה אל העובדה שקיימים בעומק המציאות כוחות הפועלים פעולות מנוגדות.

....

מקום יש בראש לשתי דעות. תאמר ששני חלקי הסותר מביאים אנדרלמוסיה לעולם המחשבה ? ולא היא. יחס של גומלין שורה ביניהם כיחס שבין לשון ותוכן, ביטוי והשגה. בכל המציאות הניתנת לחושי בני אדם , המציאות עצמה היא צירוף של ניגודים..., של הן ולאו. אם אין טומאב אין טהרה, אם אין חול אין קודש. אם אין זכות אין חובה. 'אמר הקדוש ברוך הוא לישראל: בני , כל מה שבראתי, בראתי זוגות, שמים וארץ...חמה ולבנה...אדם וחוה...העולם הזה והעולם הבא...אבל כבודי אחד ומיוחד*.

מכאן שחייבים להחליף את זוית הראיה פעם בפעם כדי להשקיף על המציאות כולה, לעבור מתחום לתחום, לא מתוך כוונה להתנכר לזה ולזה חליפות, אלא להפך לשם שלימות ההשקפה. לא חד־צדדיות, ולא שניות אפוא אלא כפילות ראייה היא תכונת רוחה של האגדה. אין כאן הפכפכות או פסיחה על שתי הסעיפים. מתוך טבעה הדו-ערכי של המציאות מתברר שהכמה עניינים  גם הפכו של דבר זכות קיום לו. כל דבר שאינו זוכה לתקן את עצמו על ידי ניגודו, סופו להיות פגום וקלוש. כי בחיובו של רעיון כרוך ניגודו, הופכו וסותרו."

א. י . השל , תורה מן השמים באספקלריה של הדורות, בעריכת דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, כרך ב, עמ' 972 - 978 ( בדילוגים. * הערות השוליים הושמטו.


שבת שלום

    ג'ף



יום שלישי, 14 בדצמבר 2021

אימפריות - צ'ארלס סימיק

 אימפריות

סבתי ניבאה את הקץ

של האימפריות שלכם, יא טמבלים !

היא גיהצה. קולו של הרדיו ברקע.

האדמה רעדה תחת רגלינו.

אחד ממנהיגיהם היה בעיצומו של נאום.

'מפלצת', היא קראה לו.

הריעו ודיגלו את נשקם למען המפלצת.

'הייתי הורגת אותו עם ידי החשופות'

הכריזה לעברי.

לא היה בכך צורך. כולם

ממילא ילכו לעזאזל או טו טו.

'אל תקשקש על זה עם איש'

הזהירה אותי

ומשכה באזני כדי לוודא שהבנתי.

יום חמישי, 9 בדצמבר 2021

אלו דברים לשבת פרשת ויגש תשפ"ב

 כותב הרב עדין אבן־ישראל שטיינזלץ זצ"ל בספרו "חיי עולם":

"תמציתה של פרשת ויגש היא לכאורה הירידה למצרים, אבל ההפטרה ( ביחזקאל לז ) , על עץ יהודה ועץ אפרים, מעתיקה את מרכז הכובד מן הנושא הזה אל המפגש, או שמא ההתנגשות, של יוסף ויהודה. זה, לפי ההפטרה, השורש של הפרשה, וכל השאר שייך בעצם לסיפור אחר.

.....

רבות דובר ונכתב בנגלה, ברמז ובנסתר - על היחס בין יוסף ויהודה, בצורות ובמובנים שונים ומרובים. העניין הזה נמשך עד לעת קץ; גם בנאמר על העתיד לבוא, מצויה החלוקה בין משיח בן יוסף ומשיח בן דוד.

....

ליוסף, ולשבטי יוסף, יש במהותם סוג של שלמות, אבל השלמות הזו היא מאוד שבירה - לאחר שנוצר שבר הם אינם מסוגלים לתקן אותו; זהו מצב של או־או, של הכל או לא כלום, ואילו יהודה הוא המהות שיודעת להתרומם מחדש.

....

בכל מקום שרואים את יהודה ויוסף נפגשים, רואים את הפגישה בין דבר שיש לו שלמות לבין דבר משתנה ללא הפסקה. גם כאן וגם במקומות אחרים יוסף נראה כמשהו השייך לזוהר, כמעט להרואיות - ושבט יהודה הולך תמיד עם איזו רגל שבורה, תמיד עם איזה עניין; ואחרי כל זה יהודה תמיד מתגבר.

....יש פה שני עולמות. עולם אחד של יוסף, שהוא לא רק איש פרטי, אלא מהות שלמה, ומהצד השני עולם של יהודה, שהנקודה הבסיסית שלו היא שהוא מתחיל מלמטה - הוא זה שמתחיל ממשבר, הוא זה שמתחיל מהצרות, ומהפרטים הקטנים של החיים.

....כשאומרים ששני צדדים אלה צריכים ללכת ביחד, אין הכוונה שהם יתחברו כפי שמחברים שני קרשים חלקים. כאשר עץ יהודה ועץ יוסף מתחברים, הם צריכים להתחבר כמו שמחברים כינור: ישנו לוח כזה ולוח אחר והם צריכים להתחבר כמו שני דברים שונים, ועדיין להישאר כל אחד בפני עצמו - זה מה שעושה את הקושי, וזה גם מה שעושה את היופי.

....כפי שזה נראה, הרי שעד נצח נצחים שני הדברים הללו יישארו: אחד העומד על מכלול ועל שלמות, ואחד העומד על פגם ועל בנייה; אחד היונק את כוחו מכך שהוא מושלם, והאחר - מן היכולת להתחדש. שני אלו לא יתחברו להיות דבר אחד לגמרי, אבל ביחד הם בונים - כמו הישר והמעגל, הקשת והמיתר - את מתח החיים שלנו. אנו נמצאים בין שניהם, ומשניהם יחד נוצר כלי חדש."*

שבת שלום

    ג'ף

*הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ, חיי עולם, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן ירושלים בשיתוך המכון הישראלי לפרסומים תלמודיים, עמ' 97 - 108

יום ראשון, 5 בדצמבר 2021

סימיק על שירה והסטוריה

 "כוונתי להסטוריה של רצח"

I have in mind the history of murder

 כך פותח  צ'ארלס סימיק מסה שלו שכותרתה " שירה והסטוריה". "טבח של החפים מפשע היא תופעה היסטורית אוניברסלית כמעט, בייחוד, כפי הנראה, במאה השנים האחרונות. לנוכח, מנהיגים מטורפים עם צבאות ענקיים ומשטרות חשאיות אכזריות שמטרתן להרוג, לשלוח לתאי גזים ולאסור כל אחד מאתנו לטובת גרסה כלשהי של עתיד מזהיר; כשתומכיהם מאלילים אותם ומריעים להם - עם כל אלה היה עלינו לחיות. ההיסטוריון מרטין מליה, כותב: 'כדי ליצור פשע גדול צריך אידיאל גדול'. הצרה של כל אותם אנשים שבונים 'שמים על הארץ'  היא שתמיד ישנו אדם אחד, מעמד אחד של אנשים או קבוצה אתנית, דתית או לאומית, שניצבים על אם הדרך ומפריעים. הקומוניזם לבדה הרגה בין 80 ל100 מיליון אנשים. ראוי להזכיר גם  את מיליוני העקורים, כל אלה שרוששו לכל החיים  כתוצאה ממרחצי דם אידאולוגיים. האם השירה היא אתנחתא מן המציאויות הללו ? ", שואל סימיק ומשיב: "אכן היא עלולה להיות כזאת. ישנם, למצער,  מקרים רבים  של משוררים, שאם לשפוט על פי יצירתם, נדמה שמעולם לא קראו עיתון בחייהם. אולם משורר או משוררת  שמתעלמים באופן עקבי מן העוולות ומן הרעות שהם חלק מן העידן בו הם חיים, חיים בגן עדן של שוטים."

צ'ארלס סימיק, במסה שנקראת "שירה והיסטוריה", בקובץ "החיים של  דימויים" ( The Life of Images ), בהוצאת  Harper Collins , כל הזכויות שמורות לצ'ארלס סימיק,  עמ' 163,התרגום שלי - ג'ף

יום חמישי, 2 בדצמבר 2021

אלו דברים לשבת חנוכה - פרשת מקץ תשפ"ב

 הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל, בדבריו על פרשת השבוע בספר "חיי עולם" מדבר על אחד הנושאים "החביבים" עלי: "התזמון".

וכך אומר הרב עדין:

"הפרשה הקודמת נגמרת בדבר תמוה: 'ולא זכר שר המשקים את יוסף וישכחהו'. הייתכן ? אדם יכול להיות עם זיכרון טוב יותר או פחות - אבל אדם כמו יוסף וסוג כזה של סיפור לא אמורים לשכוח כל כך מהר. מה קרה לשר המשקים ? מדוע הוא היה צריך לחכות עד ל'מקץ שנתיים ימים' ?

הרבה מהעניין", אומר הרב עדין, "  ברמה הפשוטה ביותר, הוא שאפילו אם שר המשקים רוצה לעשות מעשה לטובתו של יוסף - הוא צריך למצוא ההזדמנות הראויה לכך, וזה לא דבר כל כך פשוט. לוקח זמן עד שיש הזדמנות כאשר המלך מבקש עצה, ובינתיים הדבר נשכח מהלב. בספר נחמיה (פרק ב) ישנו סיפור על שר משקים אחר, נחמיה בעצמו, שנמצא במצב דומה. הוא שמע את הסיפור על ירושלים החריבה כבר לפני זמן, והוא רוצה לבוא ולעזור, אבל הדבר איננו ביכולתו. נחמיה לא פונה למלך ומבקש ממנו:' אדוני המלך שלח אותי', משום שגם אצלו יש בעיה של תזמון, וגם שם מגיע הרגע, שבו 'ולא הייתי רע לפניו'; המלך במצב רוח טוב, אפשר להגיע איתו לשיחה - ואז הוא יכול להציע את ההצעה מתוך סיכוי שהיא באמת תתקבל. 

בסיסם של שני הסיפורים הללו עומד על כך שדברים מחכים להבשלה, מחכים לזמן המתאים עבורם להתרחש - ואז הם יכולים לקרות. פנימיות העניין היא, שלכל דבר ולכל התרחשות, יש איזשהו זמן בו הם אמורים לקרות - ותפיסה זו נמצאת גם ברש"י וגם במדרשים. הבנת העניין חשובה להבין השתלשלות של דברים לא רק בתנ"ך, אלא גם במקומות אחרים."*


שבת שלום וחנוכה שמח
ג'ף

*הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ, חיי עולם, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן ירושלים בשיתוף המכון הישראלי לפרסומים תלמודיים, עמ' 90-89



יום רביעי, 1 בדצמבר 2021

אלו דברים לשבת חנוכה - פרשת מקץ - תשפ"ב

התכוונתי השבוע לשוב ולעסוק כאן בעקבות הרב עדין אבן־ישראל שטיינזלץזצ"ל בנושא חשיבותו של התזמון. 

ראו https://eludevarim.blogspot.com/2020/12/blog-post_16.html

חלף זאת, בעקבות ידיעות שונות שראיתי בבוקרו של יום חמישי השבוע בynet, החלטתי לעסוק, לשם שינוי ב"אקטואליה".

אקדים ואומר שלפני כשנה, בעיצומו של הגל הראשון או השני של הקורונה, הוגדשה השאה בבחינתי ולא יכולתי יותר לשמוע חדשות. "חדשות" שחזרו על עצמן או בענייני קורונה או בענייני פוליטיקה. רציתי לשקוע ב, שלא לומר לברוח  ל, תוך עולם נגדי לעולם של דיווחי הקורונה וכו'. הגעתי לספרות קלאסית. ל"יוליסס" של ג'יימס ג'ויס.

למדתי לדעת שכפי שאמרו לפניי, אין יותר רלוונטי מאשר הקלאסיקה.

הקריאה בג'יוס העמיקה את הפרספקטיבה שלי לגבי אירועי  היום יום הכביכול בנאליים שסובבים אותנו תדיר.

אולי ארחיב על כך באחד התורים בעתיד.

לעניינו - לידיעות שהביאו אותו לרשום את הדברים הללו -

ראשית, כתבה של טובה צימוקי שכותרתה : "ניר חפץ הוא אחד מרבים: חייבים שינוי ביחס לנחקרים | פרשנות". ראו בhttps://www.ynet.co.il/news/article/bjmfiwhtf

שנית, הכותרת הראשית בynet : "ישראל רוכשת נשק במיליארדי שקלים - לאפשרות של תקיפה באיראן". ראו בhttps://www.ynet.co.il/news/article/synoephfy#autoplay

הנקודה השלישית היא כללית: ההכרה בעולם המחקר המדעי שמונח, כפי שאמור להיות ברור לעיני כל בימים אלה, בתשתית קיומנו. אלמלא אותו עולם, היתה הקורונה מכה בנו שבעתיים. אלמלא עולם המדע, ניצבים היינו היום  מול הקורונה, חסרי אונים כבימי הביניים.

רבות נכתב ונאמר על הטיפשות של המין האנושי. אולי יותר מדויק לומר: על הטיפשות של חלק ממנהיגיו של המין האנושי. לא מזמן קראתי שמלחמת העולם הראשונה, מלחמה איומה, נוראה, ומכוננת עולם שבור אחריה, "הקדמה" למלחמה לא פחות איומה ונוראה , "אחותה הבכירה" מלחה"ע השנייה, הייתה פועל יוצא של משגים טיפשים, קריאת מציאות לוקה בחסר, של מנהיגי אירופה השונים באותה עת.

אין חיסון בפני הטיפשות האנושית, בפני יהירותם של בעלי העוצמה (לשעה).

חבל. חבל מאד.

שבת שלום 

חנוכה שמחה

ג'ף