השבוע פרסם יואל שפיץ את הפוסט שלהלן תחת הכותרת "שפיות הדעת":
יום רביעי, 22 בפברואר 2023
אלו דברים לשבת פרשת תרומה תשפ"ג
יום שני, 13 בפברואר 2023
אלו דברים לשבת פרשת משפטים תשפ"ג
להלן כמה מחשבות שהן בשלב זה מחשבות ראשוניות וחלקיות בעקבות הראיון עם השופט אהרן ברק ובעקבות אירועי הימים...
עבודה זרה.
יצא לי להרהר השבוע בנושא הזה של עבודה זרה.
נושא חמקמק. נושא שלא פופולרי לדבר עליו...
וכיצד נעסוק בעבודה זרה כשאין לנו עניין בעבודה לא זרה ?! "עבודה" כאן -עבודת ה', במשמע.
באוצרו של אברהם יהושע השל מצאתי את הדברים הבאים:
א. י. השל, קוצק במאבק למען חיי אמת, תרגום דניאל רייזר ואיתיאל הררי, ערך דרור בונדי, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן, עמ' 63
א. י. השל, ישראל: הווה ונצח, תרגום ד' בר־לבב ( ריינהרץ) ירושלים תשל"ג, עמ' 145, מצוטט ב"לך לך" במאמר ח. בן פזי, "התקווה כמודל של ההיסטוריה: אברהם יהושע השל בעקבות הרמן כהן," עמ' 423
ולקראת סוף הספר, בפרק האחרון אומר השל:
"שיבת ציון הוא אתגר יוצר לקבוע, זעזוע לחוסר התנועה, אתגר הקורא לפעולה חדשה, לחשיבה חדשה."
א. י. השל, ישראל : הווה ונצח, הוצאת ההסתדרות הציונית, דפוס רפאל חיים הכהן, בע"מ, ירושלים, (תשל"ג) תורגם ע"י דוד בר-לבב (ריינהלץ) עמ' 227
והשוו למקור באנגלית :
The return to Zion is a creative challenge to stabilization, shaking up inertia, a challenge demanding new action, new thinking.
A.J.Heschel, Israel: An Echo of Eternity, FS&G, p. 224
המשך בלי נדר יבוא
שבת שלום
ג'ף
יום שבת, 11 בפברואר 2023
אלו דברים למוצ"ש פ' יתרו תשפ"ג (ט)
בסוף המבוא להוצאה מחודשת של ספרו של לייב רוכמן "בדמייך חיי" (רשימה שכותרתה "רשימו" ), כותבת בתו, המשוררת רבקה מרים, את הדברים הבאים:
"ואמא. משך שש עשרה שנים לקתה בדימנסיה ונאספה לאט אל עצמה, בטרם תיאסף אל אבותיה, או אל מה שמעבר גם להם. בשנות התכנסותב ההדרגתית של אמא, שהיו קשות מנשוא, לימדה אותנו לימוד הפכי מזה למדנו דרכה בראשית ילדותנו. אם בקטנותנו היא לימדה אותנו את הליכות העולם, לימדה אותנו לקרוא לשולחן שולחן, לחלון חלון ולאור אור, לימדה אותנו להתבונן בשעון ולהתנהל על פיה, הרי שבשנותיה האחרונות היא לימדה אותנו את מוגבלותם של כל אלה. בשנותיה האחרונות לקחה אותנו אנא למסע מעבר למוקדם ולמאוחר, אל מעבר לַשֵמות, אל מעבר למוגדר, לנמדד וְלַנִּסְפָּר.
יום חמישי, 9 בפברואר 2023
אלו דברים לשבת פרשת יתרו תשפ"ג (ב)
אומר ישעיהו ליבוביץ בחלק השני לדבריו על פרשת יתרו בספרון "הערות לפרשיות השבוע"* :
"ועוד דבר חשוב בפרשה הזאת: מתמנים דיינים ושופטים לפני מתן תורה. על פי מה שפטו ? הרי אין שיפוט אלא על סמך חוק ומשפט, שכבר קיים ועומד ושהשופטים מכירים אותו. משמע, שלפני שניתן לישראל ספר חוקים כתוב כבר היתה מערכת חוקים ומשפטים מקובלת שלא נכתבה.
ואם נשתמש במונחים היסודיים של ההגות האמונית ביהדות בתקופה מאוחרת יותר - תורה-שבעל-פה קדמה לתורה-שבכתב. מן ההכרח שהיא קדמה לה, שאחרת אי-אפשר היה שתהיה מערכת של מינהל וממשל ושיפוט כל זמן שהתורה, אשר בה מערכת כזאת מתוארת בכתב, עדיין לא היתה בידי עם ישראל.
דבר זה מלמד הרבה מאד לדורות, הן לגבי הבנת ההיסטוריה של היהדות והן לגבי הבנת בעיות היהדות בכל דור ודור, וגם בדורנו. בלי תורה-שבעל-פה, אשר מקורה בהבנת בני-אדם את תורת ה' ובהכרעותיהם בהתאם להבנה זו, לא תיתכן מערכת של מינהל ושיפוט על פי התורה. תנאי לקיום עולם של תורה ומצוות הוא הבנת בני-אדם את התורה ועיסוקם בה מתוך הרצון הכן לקיים אותה, אבל עיסוק בה על-פי שיקול דעתם ובהתייחסות ל'מה שהשעה צריכה'.
תורה-שבעל-פה, לא זו בלבד שקדמה לתורה-שבכתב מבחינה זמנית, כפי שאנחנו לומדים מן הסדרה הזאת, אלא היא גם קודמת לה מבחינה רעיונית. אין התורה-שבכתב מובנת לנו אלא על רקע מה שאנחנו מבינים בתורה ההיא ומתוך רצוננו הכן לקיים אותה בהתאם להבנתנו אותה. ואם תורה-שבעל-פה מתגבשת ונעשית עצמה תורה-שבכתב, מן ההכרח שתחודש עליה תורה-שבעל-פה. ואם אין תורה-שבעל-פה כזאת קיימת, אין גם קיום לתורה-שבכתב. הבעיה הגדולה של היהדות בדורנו אנו, היא - אם קיימת בקרבנו תורה-שבעל-פה במובן הזה."
ותודה לידידי ד.ק שבזכותו הגעתי לקטע החשוב הזה לעיל.
שבת שלום
ג'ף
*י. ליבוביץ, הערות לפרשיות השבוע, הוצאת אקדמון, עמ' 51-50
--יום רביעי, 8 בפברואר 2023
אלו דברים לשבת פרשת יתרו תשפ"ג
כותב מנחם מאוטנר בסוף ספרו "אוטונומיה ושגשוג - לקראת ליברליזם סוציטאל־דמוקרטי" כך:
"אם אנחנו מבקשים לדבוק בהומניזם ובליברליזם של השגשוג, כי אז איננו יכולים להסיר עינינו ממה שקורה מחוץ לגבולותינו. וכאשר אנחנו מסתכלים על העולם, התמונה המתגלית היא כמעט תמיד לא פחות ממחרידה.
האזרחים של מרבית מדינות העולם סובלים מהפרות קשות של זכויות האדם שלהם על ידי ממשלותיהם ( למשל, טבח של אזרחים באל סלוואדור; מחנות לחינוך מחדש בסין; מעצרים המוניים בסין ובהודו; עינויים של מתנגדי המשטר וגם העלמתם, בעשרות מדינות ). אזרחים במדינות רבות ( למשל, תימן, דרום סודאן, סוריה, מיאנמר, הרפובליקה המרכז אפריקאית, ניגריה, אתיופיה ) נתונים במלחמות אזרחים, והדבר כרוך לא אחת לא רק בהרג המוני של אזרחים, אלא גם ברעב, בגירוש, בהצתת כפרים, באונס ובגיוס ילדים ללחימה בכפייה ( מאז תום מלחמת העולם השנייה התקיימו בעולם מאות מלחמות כאלה ). אזרחים של מדינות ( למשל, סוריה, קונגו, ונצואלה, אריתריאה ) נעשים פליטים. ב־2019 הגיע מספר הפליטים בעולם לשיא שמאז מלחמת העולם השנייה - 79.5 מיליון בני אדם הוגדרו בסוף שנה זו עקורים מבתיהם. זו הפעם הראשונה ששיעור העקורים באוכלוסיית העולם גבוה מאחוז אחד. כ־40% מהעקורים הם ילדים מתחת לגיל 18. זוהי עלייה חדשה של כתשעה מיליון איש לעומת 2018. כ־47.5 מיליון מכלל העקורים נמלטו לאזורים אחרים בתוך ארצותיהם. השאר ( כ־34 מיליון ) נעקרו בכפייה אל מחוץ לארצותיהם. בעשור השני של המאה ה־21 לפחות 100 מיליון בני אדם נאלצו להימלט מבתיהם בחיפוש אחר מקלט והגנה בתוך ארצם או מחוצה לה. שיעור העקירה הכפויה כמעט הוכפל מאז 2010 - אז עמד מספר העקורים העולמי על 41 מיליון. במדינות כמו אלג'יריה ולוב פליטים סובלים מהתעללות נרחבת ( רעב, התעללות מינית, כליאה, מכירה לעבדות). במדינות מסוימות ( למשל, עיראק, פקיסטן, סרי לנקה ) מתקיימים פיגועי התאבדות. אזרחים של מדינות רבות בעולם ( למשל, ונצואלה, צ'אד, זימבבואה ) סובלים מתת־תזונה, ובוודאי ממחסור בתזונה בריאה, ומעל 10,000 איש צפויים למות מדי יום ברעב. זאת, למרות שכמות המזון המיוצרת בעולם מסוגלת להזין את כל בני האדם החיים על פני הכדור, ואולם שיבושים בשרשאראות האספקה אינם מאפשרים זאת. במדינות רבות פועלות מערכות בריאות נחשלות ותוחלת החיים בהן נמוכה. מדינות סובלות מהיעדר תשתיות ראויות ( ברוב מדינות אפריקה, לרוב המכריע של האזרחים אין גישה למים נקיים, ולפעמים אין להם גישה למים בכלל; למיליוני בני אדם באפריקה אין בתי שימוש והדבר גורם למחלות, ומונע מילדות להמשיך בלימודיהן כאשר הן מגיעיות לגיל המחזור החודשי ). מדינות רבות סובלות ממשלות לא מתפקדות או מושחתות ( למשל, ניגריה, אנגולה,, רוסיה ). במדינות רבות מתקיימת פשיעה נרחבת. בין השאר, במדינות רבות ארגוני פשיעה שולטים בשטחים נרחבים ובענפי כלכלה, מעֵבר לשלטון החוק. בעולם מתקיימים סחר בנשים, זנות ועבדות ( כולם לרבות של קטינים ) בהיקפים נרחבים. תנאי העבודה של עובדי 'סדנאות היזע' בדרום מזרח אסיה ושל עובדי המכרות באפריקה - נוראים. בני האדם הם מחוללים שינויי אקלים קטלניים, ומספר עצום של זנים של בעלי חיים מוכחדים בשיטתיות על ידם.
בתנאים אלה, הגבלת התאוריה הפוליטית לגבולות המדינה, כפי שעושים מרבית ההוגים הליברלים, היא לא רק חסרה; היא כמעט מעשה של אנוכיות. לא חסרה תאורטיזציה להבנת מצבם של בני האדם החיים במדינות הבלתי מתוקנות של העולם - מרבית המדינות ! - החל מהדוקטרינה של זכויות האדם, דרך כלכלת הפיתוח ( שבעשורים האחרונים הבינו אנשיה שכדי לשפר את מצבן הכלכלי של מדינות, אין די באימוצה של מדיניות כלכלית נכונה, אלא בראש ובראשונה נדרש שינוי בתרבות הפוליטית של מדינות, משימה שהיא לאין ירוך קשה יותר ), ועד לתאוריות מרקסיסטיות על האימפריאליזם וביקורת הגלובליזציה. מה שנחוץ אינו אפוא תאורטיזציה, אלא עשייה, וראוי להדגיש: הכוונה לעשייה בגדרי הפעולה התרבותית. אם יש הֶקשר אחד בחיינו שבו היעדר הפעולה התרבותית או כישלון הפעולה התרבותית זועקים לשמיים, זהו ההֶקשר של הצורך בשיפור דרסטי של מצב מרבית בני האדם החיים עמנו כעת על הכדור. למרבה הצער, הצורך בשיפור יתקיים גם ביחס לחייהם של בנות ובני הדורות הבאים."
מנחם מאוטנר, "אוטונומיה ושגשוג - לקראת ליברליזם סוציטאל־דמוקרטי", הוצאת כרמל, ( 2021 ) עמ' 273 -274
שבת שלום
ג'ף
יום רביעי, 1 בפברואר 2023
אלו דברים לשבת פ' בשלח - שבת שירה תשפ"ג
"הפשטנים המבקשים הלכה פסוקה בכל דבר, ומסכת אמונה בכלל, בראותם נפתולי ניגודים ולבטים יתחלחלו וישאלו: היאך אנו לומדים תורה מעתה ? שני טעמים בדבר אחד, סותרים זה את זה, מתנגדים זה לזה, כל אחד צודק בפני עצמו, כל אחד אמת בפני עצמו, הרי שניות כאן ?