"תמצית הספר הראשון ההוכחה שמשנתם של רבי ישמעאל ותלמידיו ומשנתם של רבי עקיבא ותלמידיו טבועות בשתי דרכי מחשבה, בשתי גישות שונות. שתי אספקלריות הן, וכל אחת מראה להם את העולם בצורה אחרת. אף הפילוגים והניגודים שביניהם בתפיסת 'תורה מן השמים' - המתוארים בספר השני - נעוצים ותלויים באפני מחשבה שונים: אחד אפוקליפטי, מתוח, פורץ סייגי הגיון, ופתוח כלפי מעלה; ואחר מתון, מדוד ושקול, הרוצה בקב אחד של פשט ושכל מתשעה קבים של חזון ונסתרות."
יום שני, 29 במרץ 2021
מתוך תמ"ה המהדורה החדשה ( טיוטה )
יום רביעי, 24 במרץ 2021
אלו דברים לשבת הגדול ולחג פסח תשפ"א
"בכנס הראשון על דת וגזע, המשתתפים הראשיים היו פרעה ומשה. אלו היו מילותיו של משה: "כֹּה אָמַר ה', אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, שַׁלַּח אֶת עַמִּי וְיָחֹגּוּ לִי", בעוד שפרעה הגיב: "מִי ה', אֲשֶׁר אֶשְׁמַע בְּקֹלוֹ לְשַׁלַּח אֶת יִשְׂרָאֵל? לֹא יָדַעְתִּי אֶת ה', וְגַם אֶת יִשְׂרָאֵל לֹא אֲשַׁלֵּחַ" [שמות ה א-ב].
ועידת הפסגה הזו טרם הגיעה לשורתה האחרונה. פרעה אינו נכון להיכנע. יציאת מצרים החלה, אך היא רחוקה מלהסתיים."
אלו דברי הפתיחה של אברהם יהושע השל לדברים שנשא בכנס שנערך בתחילת שנות הששים בארה"ב שהוקדש לנושא של "דת וגזע"
והשל ממשיך :
"הבה לא נתחמק מלעסוק באף סוגיה. הבה לא נוותר במילימטר לשנאת-האחר, הבה לא נתפשר עם קשיות הלב. במילותיו של ויליאם לויד גאריסון:* 'אהיה נוקב כאמת, ובלתי מתפשר כצדק. בנושא זה (העבדות), איני חפץ לחשוב, לדבר, או לכתוב, במתינות... אפעל בכובד-ראש – לא אהיה דו-משמעי – לא אתנצל – לא אסוג מילימטר אחד – אני אשַמע'.
דת וגזע. איך ניתן להגות את שתי המילים יחדיו ? לפעול ברוח הדת משמע לאחד את הנתון בפירוד, לזכור שהאנושות כשלמות אחת היא בנו האהוב של אלוהים. לפעול ברוח הגזע משמע להפריד, לקרוע, לבתר את בשרה של האנושיות החיה. האם כך יאה לכבד אב? לענות את בנו? כיצד אנו יכולים לשמוע את המילה "גזע" ולא לחוש כל מוסר כליות?"*
גזע כמושג נורמטיבי, חוקי או פוליטי, עלול לגדול לממדים מפלצתיים. ממחשבה בעלמא הוא הולך ומתרחב לכדי דרך חשיבה, כביש מהיר של עזות מצח; ואף נהיה לקנה מידה, הרומס את האמת, את הצדק ואת היופי. כקנה מידה לערכים ולהתנהגות, פועל הגזע כשיטה כוללת, כגזענות. וגזענות גרועה מעבודה זרה. גזענות היא שטניות, רוע גמור.
דומה כי רק מעטים מאיתנו הגיעו להכרת עוצמת הרוע של הגזענות - להכרת פגיעתה החתרנית, הקיצונית, והאוניברסלית. מעטים מאתנו הגיעו להכרה שגזענות היא האיום החמור ביותר הנשקף מאדם לאדם. מקסימום של שנאה בשל מינימום היגיון, מקסימות של רשעות בשל מינימום חשיבה."^
שבת שלום וחג שמח
ג'ף
*1879-1805, העורך הראשון של כתב העת של תנועת ההתנגדות לעבדות, אשר ראה אור מאז שלהי מלחמת האזרחים. הקטע המצוטט הוא מפתיחת הגיליון הראשון, 1.1.1831
^א. י. השל "דת וגזע" בקובץ "אלוהים מאמין באדם", הוצאת כנרת זמורה ביתן, דביר, ערך ותרגם דר' דרור בונדי בעמ' 28-29..
יום שני, 22 במרץ 2021
אלו דברים ליום הבחירות תשפ"א
כל אחד ואחת מאתנו מבינ/ה שבחג הפסח אחד הרעיונות הבסיסים של החג הוא שחרור.
שחרור אומר שעבוד, השתחררות משעבוד.
כל אחד מאתנו שעבד יום אחד בחייו כשכיר יודע - שעבוד מהו.
מי מאתנו שהיה גם בוס או עצמאי שמנהל ( שלא לומר מנצל ) אחרים יודע - שעבוד מהו מהצד של המשעבד.
מכאן שהתופעה הזאת של שעבוד - היא תופעת קבע בחיים שלנו, ויש לה ככל תופעה, זוויות שונות.
שעבוד במילים אחרות משמע - מצרים.
התופעה הזאת - איננה - עניין אובייקטיבי בלבד. אולי לא בעיקר. ייתכן ועיקר התופעה היא נפשית- מנטלית. כתב על זה ויקטור פרנקל ( "האדם מחפש משמעות" ).
המסע האישי שלי בעקבות המשמעות, הגעתי כבר לכמה תחנות שונות. דילן והשל הן מהתחנות הללו, השל ( וגם דילן בדרכו ) יונקים מעוד תחנה שנקראת ב"גדול" - "החסידות" , ו"בקטן" "חסידות פשיסחה".
יש מקום לעיין בכל זה אבל ממילא הדרכים הן אין סופיות ואישיות.
אחד העיקרים שמלמד אותנו הרבי מקוצק ( הרבי השלישי והאחרון בשלשלת פשיסחה שהיתה קצרת ימים יחסית לשלשלות ) אחרות ) הוא:
יום חמישי, 18 במרץ 2021
אלו דברים לשבת פרשת ויקרא תשפ"א
"להלן אני מפרסם מחשבות, משקעים של חקירות פילוסופיות שהעסיקו אותי בשש־עשרה השנים האחרונות."
זהו המשפט הפותח של לודוויג ויטגנשטיין בפתח־דבר לספרו, "חקירות פילוסופיות".
וויטגנשטיין ממשיך:
"הן נוגעות לנושאים רבים: מושגי המשמעות, ההבנה, המשפט, הלוגיקה, יסודות המתימטיקה, מצבי התודעה ודברים אחרים. את המחשבות הללו כולן כתבתי כהערות, כפסקאות קצרות. לעתים הן שרשרת ארוכה למדי באותו הנושא, ולעתים הן מדלגות בחילוף מהיר מתחום אחד למשנה. -- כוונתי מלכתחילה היתה לכנס פעם את כל אלה בספר, אשר לגבי צורתו היו לי דימויים שונים בזמנים שונים. אך היה זה מהותי בעיני שהמחשבות הכלולות בו צריכות להתקדם מנושא לנושא ברצף טבעי וקולח.
לאחר כמה ניסיונות כושלים לרתך את התוצאות שלי לכלל שלם אחד שכזה, נוכחתי שלעולם לא יעלה הדבר בידי; שהמיטב שביכולתי לכתוב יישאר תמיד רק בגדר הערות פילוסופיות; שמחשבותי דועכות במהירות אם אני מנסה לכפות עליהן התקדמות בכיוון אחד בניגוד לנטייתן הטבעית.--וזה היה קשור כמובן לטבעה של החקירה עצמה. דהיינו, היא מאלצת אותנו לנסוע דרך שדה־מחשבות רחב, שתי וערב, לכל הכיוונים. --ההערות הפילוסופיות שבספר הזה הן כביכול אוסף של מִתווי־נוף, אשר נוצרו במהלכם של מסעות ארוכים וסבוכים אלה.
נגעתי באותן הנקודות, או כמעט באותן הנקודות, תמיד מחדש ומכיוונים שונים, ושרטטתי תמונות חדשות כל העת. רבות מהן יצאו משובשות או לא־טיפוסיות, כשהן נגועות בכל הפגמים של צייר כושל. וכאשר אלה סולקו, נותרו כמה תמונות מתקבלות פחות או יותר על הדעת, שאותן צריך היה עתה לארגן, ולעתים קרובות לחתוך, כך שהמתבונן בהן יוכל לקבל תמונה של הנוף.--לפיכך ספר זה בעצם אינו אלא אלבום.
עד לפני זמן קצר ויתרתי בעצם על הרעיון של פרסום עבודתי בימי חיי. אמנם, הוא התעורר מעת לעת, וזאת בעיקר מפני שבעל־כורחי התחוור לי כי תוצאות חקירותי, שאותן העברתי בהרצאות ברשימות ובדיונים, הופצו כשהן מובנות על־פי־רוב שלא כהלכה, וכשהן פחות או יותר מהולות במים או מעוּותות. היה בכך כדי לגרות את גאוותי וקשה היה לי להרגיעה.
אך לפני ארבע שנים היתה לי עילה לקרוא שוב את ספרי הראשון ( מאמר לוגי־פילוסופי ) ולבאר את המחשבות הכלולות בו. ואז נראה היה לי לפתע ששוּמה עלי לפרסם את המחשבות הישנות ההן יחד עם החדשות: שאלה החדשות יוארו באור הנכון רק תוך ניגוד לאופני החשיבה הישנים שלי ועל הרקע שלהם.
הנה כי־כן מאז ששבתי, לפני שש־עשרה שנים , לעסוק בפילוסופיה, נאלצתי להכיר בשגיאות חמורות במה שכתבתי באותו ספר ראשון. הביקורת שמתח על רעיונותי פרנק רמזי, שעמו התדיינתי בשיחות רבות מספור בשנתיים האחרונות לחייו, עזרה לי להכיר בשגיאות הללו, במידה שכמעט איני מסוגל בעצמי להעריכה.--חוב־תודה גדול אף יותר מאשר על ביקורת זו --לעולםעזה ובטוחה --חב אני למורה באוניברסיטה הזאת מר פ' סראפה, שבמשך שנים רבות העביר ללא־הרף את מחשבותי תחת שבט ביקורתו. לדרבון הזה אני חייב את הפוריים שברעיונותיו של חיבור זה.
לדברים שאני מפרסם כאן תהיה נגיעה--מטעם זה ואחר--למה שאחרים כותבים כיום.--והיה אם הערותי אינן נושאות עליהן חותם המאפיין אותן במובהק כשלי,--אין ברצוני גם להבא לתבוע עליהן בעלות.
אני נותן להן פומבי ברגשי ספק. אין זה מן הנמע שבגורלב של עבודה זו, בדלותה ובחשכת הימים הלוו, יעלה להאיר את מוחו של אדם זה או אחר--אבל , כמובן , אין זה סביר.
אין בחפצי, באמצעות חיבורי, לחשוך מן האחרים את החשיבה. אלאף ככל שניתן חעטורר מישהו למחשבות משלו.
הייתי רוה להוציא לאוויר העולם ספר טוב. הדבר לא נסתייע, אבל חלף הזמן שבו היה לאל־ידי לשפרו.
קיימברידג'
ינואר 1945"
הדברים לעיל הם תרגומה של עדנה אולמן־מרגלית לפתח־דבר שכתב וויטגנשטיין, במהדורה העברית של "חקירות פילוסופיות" גם כן בתרגומה של עדנה אולמן־מרגלית , הוצאת מאגנס, בעמ' 36-35 לספר
המצב בארץ מבחינה פוליטית וחברתית "לא מי יודע כמה", כדברי אריק איינשטיין במערכון האלמותי שלהלן.
בנוסף, אנחנו מתחילים השבת לקרוא בבתי הכנסת בספר ויקרא.
אם תהיתם מה אני מתכוון להצביע בבחירות הקרובות ביום שלישי בשבוע הבא - על הפתק שברצוני לשים מופיעה האות "ת". מתחתיה רשומה מילה אחת - "תימהון". כיצד הענין הזה יתרגם בפועל מאחורי הפרגוד - אין לי צל של מושג.
שבת שלום
ג'ף
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Kv3gLt_B4qg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
יום רביעי, 10 במרץ 2021
אלו דברים לשבת פרשת ויקהל-פקודי תשפ"א
בשעת לילה מאוחרת או בשעת בוקר מוקדמת, מתוך תימהון, עיינתי השבוע בספרו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל, "חיי עולם", על פרשות ויקהל-פקודי.
שתים-שלש פסקאות בלטו בעיני - שתי פסקאות הסיום לדברי הרב על פרשת ויקהל ושתי פסקאות מתוך דברי הסיום של הרב עדין על פרשת פקודי.
אקדים את הדברים מפרשת פקודי ולאחר מכן אביא הדברים מפרשת ויקהל.
תחת הכותרת "הרוב הדומם" אומר הרב עדין:
"מספרם של עושי העגל הוא באמת קטן; רוב מניינם של ישראל באמת לא שייך לכך. מה קרה אם כן ? מתברר, שיש מעגל רחב מאוד של אנשים, שאחרי שכבר יש עגל, הם הולכים אחריו ביחד עם כולם. משה רבנו איננו, ומישהו מציע שבמקומו יהיה עגל, זה אמנם לא בדיוק כמוהו - אבל בשעת הדחק אפשר להסתפק גם בו. במצב הזה, גם אלה שאינם משוגעים לעגל , נשאבים פנימה.
...
המציאות היא , אפוא, שכשיש עגל, יש קהל שמוכן ללכת, גם אם לא בהתלהבות גדולה. במקרה הזה, המקדש באמת מפסיק להיות דבר הסובל דיחוי, והופך לדבר שצריך לעשותו מייד. הדברים הם זה לעומת זה; כדי שלא יהיה מקום ריק, כדי שיהיה 'ושכנתי בתוכם', צריך לקיים את ו'עשו לי מקדש' - ודווקא במדבר, ודווקא בארבעים שנות הנדודים".*
שתי הפסקאות הנ"ל הן בעצם תשובות לשאלות שהציב הרב בתחילת דבריו על הפרשה. כתבתי כאן לא פעם ש"חיי עולם" הוא "ספר חובה בכל בית". מי שתרצה לעיין בשאלות תצטרך לשים יד על הספר. זאת לא משימה בלתי אפשרית.
להלן שתי פסקאות הסיום לדברי הרב עדין על פרשת ויקהל, כשכותרת הדברים היא: "דממת השבת" :
"מעשה הבריאה הא־לוהי הוא אמנם מעשה חד פעמי, אולם הוא גם תבנית ואב־טיפוס לכל מה שקורה בעולם לאחר מכן באמצעות האדם ומעשיו. כשם שהיצירה הא־לוהית משתהה לטובת סיכום, מחשבה והתעלות, כך גם האדם הממשיך את פעולת היצירה, שהוא המכשיר הא־לוהי של יצירת העולם המכוונת , התכליתית - חייב להפסיק את פעולותיו ליום אחד של הפסקת היצירה, מנוחה ודממה - שבת.
יום השבת, היום הקדוש של השביתה והמנוחה הוא סיכומו של מה שנעשה במשך השבוע. דממת השבת היא אותו מעמד של התבוננות, של הכנה להבנה עמוקה יותר של מהות הדברים, בחתירה רבה יותר אל השגת תכליתם. ובוודאי, שכל עוד מקבלים את השבת כמועד של בטלה מאונס הרי היא נעשית מעמסה ועול בלתי מובן ובלתי רצוי. אולם מהותה האמיתית של השבת היא התרוממות מכל חיי המעשה של השבוע אל השגת דרגה גבוהה יותר וקדושה יותר של יצירה."^
שבת שלום
ג'ף
*הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ, חיי עולם, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן ירושלים בשיתוף המכון הישראלי לפרסומים תלמודיים, עמ' 201
^ שם , בעמ' 194
יום שבת, 6 במרץ 2021
עוד מבית המדרש שעל קו 58
יאיר שלגי פותח מאמר פרי עטו במקור ראשון של השבת שעברה שכותרתו "להיות עם בארצנו", כך:
"החלטת בג"ץ השבוע להכיר בגיורים לא־אורתודוקסים שנעשו בישראל, כפי שהוכרו בעבר גיורים שכאלה שנעשו בחו"ל, מקרבת אותנו צעד נוסף לצומת גורלי בחיי החברה בישראל : הצורך להכריע על היררכיית היחסים בין הפן הלאומי לפן הדתי של הזהות היהודית, ולקבוע שבמדינה ריבונית, מדינת הלאום של העם היהודי, אין שום דרך קבילה מלבד הגדרת היסוד הלאומי כיסוד המכריע."
ההדגשה אינה במקור והיא שלי - ג'ף
האמנם ?
יום חמישי, 4 במרץ 2021
אלו דברים לשבת פרשת כי־תשא תשפ"א
בערוב ימיו טען אברהם יהושע השל שיש שאלה אחת שהיא השאלה החשובה ביותר העומדת בפני בני דורו.