בעבר מקובל היה לחשוב של"דת"* יש "אמירה" בענייני מוסר, אמירה מכובדת.
אין זה כך היום.
היום "הדת" בכל הקשור למוסר תופסת לכל היותר נישה חרדית, לאומנית, לאומית, ליברלית. נישה מגזרית.
בהקשר הזה אני רוצה להפנות לדברים שכתב הרב דר' אברהם יהושע השל בפתיחה לספרו השני שפורסם ב1955, כארבע שנים אחר ספרו הראשון.
הספר הראשון נקרא : Man is Not Alone - האדם אינו לבדו וטרם תורגם לעברית
הספר השני נקרא : God in Search of Man - תורגם ופורסם בעברית כ"אלוהים מבקש את האדם " בשנת 2002
הנה הדברים בתרגומו של עזן מאיר־לוי :
"נהוג להאשים את המדע החילוני ואת הפילוספיה האנטי דתית בדחיקת רגליה של הדת מן החברה המודרנית ובהעמת זוהרה. נכון יותר להאשים את הדת עצמה בתבוסותיה. הדת שקעה לא משום שהופרכה, אלא משום שהפכה לבלתי רלוונטית, משעממת, מעיקה ותפלה. כאשר עיקרי דת תופסים לגמרי את מקומה של האמונה, כאשר מצוות אנשים מלומדה באה במקום עבודת אלוהים וכאשר ההרגל תופס את מקום האהבה, כשמתעלמים מן המשבר של ימינו בגין תפארתם של ימים עברו, כשהאמונה היא דבר העובר בירושה ולא מעיין מים חיים, וכאשר הדת מדברת רק בשמה של סמכות ולא בשם החסד - אזי המסר שלה הופך לחסר משמעות."
מהו בעצם תפקיד הדת.
התשובות המקובלות מוכרות.
השל טען שתפקיד הדת "היא להוות אתגר לייצוב ערכים." מה פירוש "ייצוב" ? זהו תרגום לא הכי מוצלח של המלה באנגלית שהשל השתמש בה - stabilization.
ייתכן והדברים יהיו יותר ברורים אם נעיין באמירה אחרת של השל אבל לפניי כן אני רוצה להביא כאן את הפסקה מלאה שמופיע בסופה "האתגר לייצוב ערכים". פסקה זו מופיעה בפרק הלפני האחרון של "אלוהים מבקש" ( פרק מס' 42 שכותרתה רוח היהדות ) . וכך כותב השל :
"הדת הופכת חטאה שעה שהיא מתחילה לדגול בבידולו של אלוהים ושוכחת שלמקדש אמתי אין כתלים. מאז ומעולם סבלה הדת מן הנטייה להפוך למטרה בפני עצמה, לבודד את הקודש, להפוך לקרתנית, לשקוע בהתעסקות עצמית ולבקש את טובת עצמה; כאילו אין משימתה האצלת טבע האדם אלא האדרת כוחם ויופיים של מוסדותיה או הרחבת גופי עיקרי האמונה. לא פעם עשתה הדת יותר לקידושן של דעות קדומות מאשר להתמודדות עם האמת; יותר לאיבון הקודש מאשר לקידוש החול. ברם משימתה של הדת היא להוות אתגר לייצוב ערכים."
לסיום הנה אותה אמירה שהזכרתי קודם:
"אנשים שקולים סבורים, כי אמונה היא תשובה לכל בעיות האדם. אולם, לאמיתו של דבר, האמונה היא אתגר לכל התשובות האנושיות."
שבת שלום
ג'ף
* נדמה לי שגם הטוענים שהיהדות אינה דת, כגון הרב שרקי יודו שיש בה אלמנטים שנהוג לכנותם דתיים. הדברים שלהלן נועדו לעורר להמשך עיון ומחשבה - לא להציג נושא או טענה כלשהם באופן ממצה
שני המובאות הראשונות לעיל הם מ: א.י. השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצאת מאגנס, תרגום עזן מאיר-לוי, עמי 3 ועמ' 326 בשינויים מסוימים שלי בתרגום למובאה השניה - ג'ף
המובאה השלישית היא מ א. י. השל, ישראל : הווה ונצח, הוצאת ההסתדרות הציונית, דפוס רפאל חיים הכהן, בע"מ, ירושלים, (תשל"ג) תורגם ע"י דוד בר-לבב (ריינהלץ) עמ' 227
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה