רבי טרפון אמר : לא עליך המלאכה לגמור...
ופול סימון: שאחרי שינויים על גבי שינויים אנחנו פחות או יותר אותו הדבר.
|
||||||
|
אלו דברים שאדם אוכל פרותיהם בעולם הזה והקרן קיימת לו לעולם הבא. ואלו הן: כבוד אב ואם, וגמילות חסדים, והשכמת בית המדרש שחרית וערבית, והכנסת אורחים, וביקור חולים, והכנסת כלה, ולוית המת, ועיון תפילה, והבאת שלום בין אדם לחברו ובין איש לאשתו - ותלמוד תורה כנגד כולם - מסכת שבת קכז.
"מספר הסיפורים שוקל לעזוב את הצדיקים הגדולים שפגשנו זה עתה בבירות עולמם החסידי מתוך אי-רצון בולט. אחיזתם בו מעולם לא היתה חזקה יותר.אלו דברי הקדמה לסיפור הבא, שהבאתי אותו השבוע בבלוג האחות לבלוג הזה**, שמוקדש לעיון בהגותו של ר' א.י. השל ובהגותם של רבותיו, ובמקרה שלהלן, אבותיו, החסידיים:
זה כוחן של האגדות שלהם. עוצמתן ויופיין משתהים אצלך ומערבים אותך - כמעט בעל כרחך, בניגוד לדעתך.
אי-שם, צדיק דיבר אל אחד או רבים מחסידיו על חששותיהם וספקותיהם ומה לעשות כדי להקל עליהם. והמסר שלו נשמע אז, והיום, כי חילופי הדברים ביניהם נוגעים גם לנו. סיפוריהם נוגעים באופן מוזר בכאן ובעכשיו, אמרותיהם אקטואליות תמיד.
סיפור חסידי יש לספר, לא ללמוד, יש לחיות אותו, לא לנתח. הכעס של רבי ברוך, החמלה של רבי משה לייב, החזיונות המלנכוליים של החוזה מלובלין: הם מלמדים את החסידים כיצד לחיות, לא איך לחשוב.
מעשייה חסידית מספרת על חסידים יותר מאשר על אדמו"ריהם. היא על אלה המספרים אותה שוב ושוב לא פחות מאשר על אלה שחוו אותה לפני זמן רב, בתקופה של רעב ובדידות פיזיים ורוחניים."
כשקרא רבי אברהם יהושע השיל מאפטא ביום הכיפורים את העבודה והגיע לדיבור: "וכך היה אומר", היה משמיע במקומו: "וכך הייתי אומר". כי לא שכח את העת שהיה משמש בכהונה גדולה בירושלים וערך את העבודה ביום הכיפורים בקודש הקדשים.מתוך אור הגנוז,למ. בובר, הוצאת שוקן, עמ' 320
אף הוא סיפר פעם אחת: "עשר פעמים הייתי בזה העולם. כוהן גדול הייתי, נשיא הייתי, מלך הייתי, ראש גולה הייתי, עשרה מיני משרות לבשתי. אבל מעולם לא אהבתי את הבריות בשלימות. לפיכך נשלחתי שוב כדי להשלים את האהבה. אם יצליח הדבר בידי הפעם, שוב לא אחזור."
"אחד הדברים שהמסורת הדתית אוצרת בקרבה למעננו הוא מורשת של פליאה. הדרך הבדוקה לדכא את יכולתנו להבין את משמעות האלוהים ואת חשיבות עבודתו הוא לראות את הדברים כמובנים מאליהם. האדישות כלפי הפליאה הנשגבת של החיים היא שורשו של החטא."א.י. השל, אלוהים מבקש את האדם, הוצאת מאגנס, תרגום עזן מאיר-לוי, עמ' 34
"כאשר אנו עוסקים בסוגיה זו של הטוב והרע בהגות היהודית, אנו מבינים או מרגישים, יותר מאשר בכל מקרה אחר את מגבלותיה של המסגרת הפילוסופית, את העובדה שלעתים ' המשכיל בעת ההיא ידום.' דומה שישנן בעיות שלגביהן העיסוק הפילוסופי השיטתי על מושגיו הברורים הבנויים בצורה הקלאסית, הסכולסטית, אינו מספיק, ובני האדם בוחרים אז להביע את רגשותיהם ואת עמדותיהם בדרכים אחרות."וזה מביא אותנו ל"סיפור". גיליתי לאחרונה מחדש את הסיפור. זהו, אגב, אחד מאותם מוטיבים המשותפים לבוב דילן ולעולם החסידי בכלל ולרבי נחמן מברסלב בפרט לענין זה, שניהם מספרים סיפורים. והסיפורים שלהם הם שירים.
"סיפור טוב מזמין אותנו, לא לעבור אותו , אלא לחיות בו. לא לחצות אותו מקצה אל קצה, כשם שעוברים בין עצי יער עבות, אלא להתמסר לו, לשוטט בו, כשם שמתרפקים על היער הקסום.- אסא כשר ב"ספר קטן על משמעות החיים", הוצאת הקובוץ המאוחד ועמותת יהורז, עמ' 69
בסיפור כזה, אנחנו יכולים לשקוע, להניח לו לגרוף אותנו בין פרקיו. בתוך הסיפור אנחנו יכולים למצוא את עצמנו לא שקועים, מרותקים, אלא משקיעים, מפעילים את הדמיון, כדי להשלים את החסר, לפענח את הנרמז, להבין בין השורות, לראות בין הקווים. בסיפור טוב אנחנו בתוך הסיפור, אנחנו לא רק צופים, אנחנו גם יוצרים."
"מעשה שהיה ברב גדול, ר' ישראל הבעל שם טוב...שהחליט יום אחד לנסות ולכופף את יוצרו.בשיחה באוניברסטיה אמ אי טי בארה"ב, סיים שיימוס היני, הרצאה שנשא שם ב2002, בשיר פרי עטו שנקרא, "סיינט קוין וצפור השחרור". השיר שהוא גם כן סיפור, מספר על נזיר שנמצא בתוך תא צר. הוא מותח את ידיו וכף ידו האחת מבצבצת החוצה דרך חלון התא. באה הציפור ומקימה את קינה על כף ידו. הנזיר, מלא חמלה כלפי העולם וברואיו נאלץ להישאר עם ידו, מושתתת ומתוחה מחוץ לחלון עד לבקיעת הגוזלים ועד אשר עפים הם לדרכם. ואומר היני בשיר:
פעמים רבות קודם לכן ניסה וכשל. בוער בכיסופים, ביקש להביא בכוח קץ לייסורי הגלות והפעם הזו היה רחוק צעד אחד בלבד מן ההצלחה. השערים היו פתוחים; המשיח עמד להופיע ולנחם את הילדים ואת הזקנים המחכים ומצפים רק לו בלבד. הגלות נמשכה די, כעת יתאספו האנשים מכל העולם ויחוגו את שמחתם.
השמים רעשו ורגשו. המלאכים רקדו. אדום מזעם, משתולל מכעס, תבע השטן פגישה עם אלוהים. כאשר הובא לפני מלך-מלכי-המלכים, מחה; הוא עשה שימוש בחוקים ובתקדימים, בנימוקים היסטוריים ותבוניים. אמר השטן: ראה נא אלוהים, עד היכן מגעת חוצפתו של האדם, כיצד מעז הוא לקבוע את סדר הדברים בעולמך ? כלום ראוי העולם לגאולה ? התנאים שיאפשרו את ביאת המשיח, כלום התמלאו ?
האזין אלוהים ונאלץ להכיר בתוקף טיעוניו של השטן: לא אכשר דרא. הוא החליט כי פנייתו של הרבי הגיעה טרם זמנה; דורו לא היה מוכן עדיין לנס עצום כנס הזה. יתר על כן, כיוון שאי אפשר להפריע את סדר הבריאה ולצאת פטור בלא עונש, הוגלו הוא ולבלרו הנאמן, הרב צבי-הירש סופר, אל אי מרוחק שלא הופיע על המפה, שם נלקחו מייד בשבי בידי כנופיית שודדי ים.
מעולם לא היה בעש"ט כה כנוע, מעולם לא השלים במידה כזו עם גורלו.
'רבי,' התחנן הלבלר, 'עשה דבר מה, אמור דבר מה !'
'איני יכול', אמר הבעש"ט, כוחותי עזבוני.'
'מה עם בקיאותך בתורת הסוד, מה בדבר מתנותיך האלוהיות , כוחותיך הייחודים ? מה אירע להם ?'
'נשכחו', השיב הרבי, ' נעלמו, חלפו , כל הידע שלי ניטל ממני. איני זוכר דבר.'
אולם כאשר ראה את ייאושו של ר' צבי, נכמרו רחמיו. 'אל ייאוש' , אמר, ' עדיין נותר לנו סיכוי אחד. אתה כאן, וטוב הדבר, שכן אתה יכול להצלינו. ודאי יש דבר אחד שלימדתיך שאותו תזכור. כל דבר - משל , תפילה, כל דבר יתאים.'
לרוע המזל , גם הלבלר שכח הכל. כמו מורהו, הפך הוא לאיש נטול זיכרון.
' האומנם, אינך זוכר דבר ?' חזר ושאל הבעל שם טוב, 'שום דבר ?'
'שום דבר, רבי, מלבד...'
'...מלבד מה ?'
'מלבד...האלף-בית.'
'אם כן, למה אתה מחכה ?' צעק הבעל שם טוב, אחוז התרגשות פתאומית. ' התחל לדקלם ! מייד!'
צייתן כתמיד, החל הלבלר לדלקם לאיטו, בקושי, את האותיות הקדושות הראשונות, המכילות יחד את כל מסתרי היקום כולו: 'אלף, בית, גימל, דלת...'
והבעל שם טוב חוזר אחריו בקוצר רוח: 'אלף, בית , גימל, דלת...'
אחר כך התחילו שוב מן ההתחלה. קולותיהם התעצמו והלכו והפכו צלולים יותר: אלף, בית, גימל, דלת...לבסוף, היה הבעש"ט שרוי כל כך בהתפשטות הגשמיות , עד כי שכח מי הוא והיכן הוא נמצא. ידוע לכל, כי כאשר היה בעל שם טוב שרוי בדבקות כזו, דבר לא היה יכול לעמוד בפניו. העולם נשכח ממנו, והוא התעלה מעל חוקי הזמן והמקום. הוא ניפץ את השלשלאות והסיר את הקללה; הרבי ולבלרו מצאו עצמם שוב בבתיהם בלא שניזוקו, עשירים יותר, חכמים ומלאי כיסופים מתמיד."
"אמר רבי שמחה בונם:(מתוך אור הגנוז, למ בובר, הוצאת שוקן, עמ' 416)
בראש השנה מתחיל העולם מחדש, וקודם שהוא מתחיל מחדש מגיע הוא לסופו. כשם שלפני הפטירה מתאמצים כל כוחות הגוף להחזיק את החיות, כך חייב האדם בראש השנה להחזיק את חיי העולם בכל כוחותיו."
"האגס הנושר לעשב המצהיב והצל הארוך המוטל בלילה, יוצרים בבירור תחושה של פרידה מהחיים....הסתיו הנוקש על הפתח, מתערב בימים הנוראים המחכים בעיר....סיום השנה הופך אצל לאה גולדברג למטפורה לחיי האדם בכלל, ומכאן תחושת הדחיפות והחשש מפני הימים הנוראים."
"רבי שניאור זלמן הרב מלאדי, שנתפס למלכות מפני מלשינות שהלשין עליו אחד מגדולי המתנגדים, ישב בבית- האסורים בפטרבורג והיה מצפה לחקירה ודרישה. פעם אחת בא אצלו ראש בולשת לחדר כלאו. הרב שקוע היה במחשבותיו ותחילה לא הרגיש בו בנכנס, אבל הלה ראה את הדרת פניו של האסיר והשלווה הנסוכה עליהם, ולבו אמר לו לפני מי הוא עומד. השר פתח בשיחה, ומעניין לעניין שאל את הרב כמה שאלות שעלו על לבו, בשעה שקרא בכתבי הקודש. לבסוף אמר : 'הייתכן שהקדוש ברוך הוא, היודע הכל, שואל לאדם ' אַיֶּכָּה ?' "