רשת בתי המדרש קישורים מומלצים אודות האתר צור קשר עזרה
bteiMidrash logo


עמוד ראשי > בלוגים

מאגר התכנים אשף דפי הלימוד שולחן העבודה שלי ארון הספרים אודות הרשת פורומים בלוגים

יום חמישי, 30 במאי 2024

אלו דברים לבוקר יום ששי אחד. (מוקדם ) (ט)

 בפסקה הראשונה לסיכום לפרק ג ( מאריסטו לקאנט ובחזרה ) לספרו "האמת שלי, שלנו; האמת " כותב אליעזר מלכיאל:

"מרתה נוסבאום מתארת בספרה המונומנטלי שבריריות-הטוב ( 2001 ) את האופן המתנשא שבו הפילוסוף הקאנטיאני מתבונן על הפרימיטיביות־כביכול של היוונים, שבהתייסרותם לנוכח שבריריותם של החיים האנושיים ותלותם בגורל ובמקרים, מגלים עיוורון כלפי ההבחנה החדה, המכרעת, בין הערך המוסרי לבין סוגים אחרים של ערך, מטשטשים את ההבדל בין שלמות מוסרית לבין סוגים אחרים של שלמות, ובכך גם מחמיצים את ריבונותה המוחלטת של האוטונומיה האנושית ( בתחומה). בהצבת האושר, החיים הטובים והצלחים, כטוב העליון שמדריך את חיינו וכ'אותו העניין שאליו שואף הכול', אריסטו מדגים, כמובן, את כל ה'כשלים' האלה. הביקורת שמתחתי ( בשם ובסיוע פילוסופים עכשוויים ) על הדיכוטומיות הקאנטיאניות היסודיות הופכת את קערת ההערכה על־פיה: אריסטו נאמן יותר מקאנט לאופקי חשיבתנו האתית ולאופקי הווייתנו האנושית הממשית, שתיים שהן אחת ומוטב שיהיו אחת."

אליעזר מלכיאל, האמת שלי, שלנו; האמת, הוצאת כרמל, עמ' 286 - 287


ובהמשך נגיע להערת שוליים 56 בעמוד הבא


אלו דברים לכא באייר תשפ"ד 36 יום לעומר 236 ימים למלחמה ( פורסם בפייס לפני כאן )

 

אלו דברים לכא באייר תשפ"ד 36 יום לעומר 236 ימים למלחמה
יואל הופמן ב"ברנהרט":
" 75
'לפעמים, אדון שטיין', אומרת הגברת
נויווירט, 'צריך אדם לוותר על חלומות
ולהסתפק במה שהחיים מציעים לו'. הגברת
ניווירט נתאלמנה עוד בווינה אבל ברנהרט
רואה, בעיני רוחו, שקוּרְט ניווירט יושב
מאחורי מכתבה ואֶלְוִוירָה ניווירט מנערת
את ספריו, אחד לאחד, ומפריחה מתוכם
אבק. 'ואמרתי לה', היא מספרת, 'שהיא
צודקת בהחלט ואילו הוא טועה.' קורט
נושא את עיניו מן הניירות [המקטרת
עומדת על כַּן מקטרות שבקצה המכתבה]
ואומר: 'אלווירה!' על פי הטון יודעת
אלווירה שעליה להניח את מטלית האבק.
היא משלבת את כפות ידיה בקרבת
המפשעה, פחות או יותר. קורט אומר:
'לעולם, אבל לעולם [הוא אומר] אין אדם
צודק לחלוטין ואילו בר־הפלוגתא שלו
טועה טעות גמורה'. 'לא?' תמהה אלווירה.
'לא!', אומר קורט, 'שכן האמת אינה
מוחלטת. תמיד היא חלקית בלבד'.
ואלווירה יודעת שלימים, כשקורט יהיה מת
[הרי לך אמת מוחלטת] תעשה גם היא
שימוש באמירה הזאת.'אכן', ברנהרט
אומר, 'אבל אין כל סיבה שאדם לא יחלום'.
'יש ויש', אומרת הגברת ניווירט. 'אם
החלומות עומדים בינו ובין המציאות'.
הגברת ניווירט אומרת"*
וראו הסיפור החסידי שהציב צ'סלוב מילוש בראש ספרו "הרוח השבויה" (1953) ואשר הובא על ידי דוד וינפלד באחרית דבר (א) לקובץ שירי מילוש, "אור יום" בתרגומו :
“אם שניים רבים ואחד מהם צודק ב55 אחוזים, זה טוב מאוד ובן אדם לא צריך להרעיש עולמות בגלל זה. ומי שצודק ב־60 אחוז ? זה יפה מאוד, מזל גדול שמן הראוי לתת עליו שבח והודיה להקב"ה! ומה להגיד על הצודק ב75 אחוזים ? חכמים אומרים שזה חשוד מאוד. נו, ומה עם הצודק ב 100 אחוז ? אחד שאומר שהוא צודק בכל מאת האחוזים, הרי זה חמסן מתועב, גזלן נוראי, גדול הנבלים."^
יואל הופמן , ברנהרט, בית הוצאה כתר, ירושלים בע"מ, פסקה 75
^ צ'סלב מילוש, אור יום, תרגום דוד וינפלד, אבן חושן הוצאה לאור בע"מ, עמ' 371
ייתכן שזו תמונה של ‏‏אדם אחד‏ ו‏טקסט‏‏
לייק
תגובה
שיתוף

אלו דברים לשבת פרשת בחוקותיי תשפ"ד ( לא הופץ )

 אומר הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל על פרשת בחוקותי בספרו "חיי עולם":

"בתוכחה ישנם כמה ביטויים שחוזרים  יותר מאשר פעם אחת, ואחד מהם הוא העניין של 'והלכתם עמי קרי'. רש"י ואחרים מפרשים זאת כחטא שבקבלת הדברים כ'מקרה'; אדם  אומר: מקרה קרה, כך וכך ארע, קורים כל מיני דברים - אז מה ?

   כשחושבים על חמישים או מאה השנים האחרונות, שייך בהחלט לדבר על הבעיה הזו; קרו במהלך התקופה כמה וכמה מאורעות רבי משמעות והתרחשו תהליכים שונים, שהשפיעו רבות על העולם ועל החיים בו. ועל כל אחד מהם צריך לשאול: מה מוסר ההשכל ? מה אני לומד מזה ? איזה שינוי אני יכול להגיד שאני מוציא ממנו מסקנה ? השאלה הזו רלוונטית בין אם מדברים על השואה, על הקמתה של המדינה או על ההתבוללות, שלמרות שהיא איננה דרמטית כמו מאורעות אחרים, היא לא פחות משמעותית לטווח הרחוק."
ובהמשך:
"כשמדי פעם כבר יש מישהו שכן רוצה להוציא איזשהו מוסר השכל, המסקנה היא בדרך כלל שמישהו אחר אשם. אני מפנה את המבט ומחפש אשם, ואז אני יודע במי לתלות את הקולר:' כל מה שקרה הוכיח שדרכי הייתה צודקת, ופלוני ופלוני הם שגרמו את כל הצרות שבעולם'; כמו שיש היום יהודים שעיקר האמונה אצלם הוא שהציונות הביאה את השואה. על כל שאר העיקרים הם מוכנים להתפשר. אבל לא על זה. וגם להפך, כשקורה משהו טוב, הרי שזה בעצם בזכותי. אחרים הועילו בכך שלא הפריעו, או שבמקרה הטוב קצת סייעו; אבל אני, לא משנה אם בכוח אמירת התהילים שלי, או בכוח הרובה שלי, הצלתי את המצב. כך או כך כל מה שקורה, בין לרעה ובין לטובה, לא עושה שום השפעה ולא מביא לשום שינוי. וזה בדיוק ' והלכתם עמי קרי'.
ועוד בהמשך שם:
"אותו אדם שאיננו הולך בקרי, הוא זה המייחס משמעות, חשיבות ועניין לכל מה שקורה סביבו. אולם קבלת מוסר־השכל לגבי דידי ולא לגבי מישהו אחר היא דבר מאוד לא מצוי. בזמן מבצע סיני הרבי הקודם מבעלז, שכולם אמרו עליו שהיה איש קדוש - ואפילו השמש שלו חשב כך, שזו מעלה גדולה מאוד - עמד במשך יומיים , ארבעים ושמונה שעות, והתפלל. הוא לא היה חשוד בציונות, וגם לא הפך לפתע כזה; אבל היה זעזוע גדול מאוד בעולם, ויש זמנים שאדם משנה את דעתו בעקבות הזעזועים, גם אם לא בהצהרות דרמטיות. התקווה היא שמעבר לגבול מסוים אדם כבר לא באמת יכול לומר: 'מקרה קרה', ובאותה שעה הוא מבין שעליו לעשות איזה תיקון, שעליו לפשפש במעשיו."*


שבת שלום
    ג'ף

*הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ, חיי עולם, הוצאת ספרי מגיד, הוצאת קורן ירושלים בשיתוף המכון הישראלי לפרסומים תלמודיים, עמ' 285, 288-286,

יום שלישי, 28 במאי 2024

אלו דברים לשבת פרשת בחוקותיי תשפ"ד

יעקב בסר, בראיון שמופיע בקובץ "שׂיח משוררים" משנת 1971 שואל את יהודה עמיחי את  השאלה הבאה:

בסר : "לאורך דרכך השירית חש אני במין 'אנטי'. אם ניקח את שירך 'גשם בשדה קרב', או 'אני רוצה למות על מיטתי' או אף בשיריך האחרונים, שלעתים מורגשת בהם נימה פובליציסטית, בעיקר מבחינת האקטואליה כמו בחלק מ'שירי ירושלים'. יש כאן, על אף התחושתי, איזה דחף של הסתייגות מן ה'יד המכוונת'. האם תוכל לתת אי אלה הבהרות ל'האשמות' האלה ?"

יהודה עמיחי משיב:

"הבט, זה עניין אישי. יש מי שנולד בסימן הספקנות. אני כשלעצמי, מעורר בי ספק כל אדם, אשר בטוח מאוד בצדקתו. יחסיי זה הוא זהה לאדם דתי מאוד וגם לקומוניסט אדוק מאוד. נדמה לי, שאין כאן שוב שום דבר יוצא דופן, אלא שאני פשוט אדם ביקורתי יותר. לכן, בדור של 'מאמינים', הרי אני הנני לא מאמין. אבל זאת דרך־גישה יחידה השמורה למשורר היום. הרי לך דוגמה הנביאים... אם כי אני מודיע לך בפירוש, שאני רחוק מלהיות נביא ( מחייך). היחס שלי לכל תופעות המימסד, האידאולוגיה, היא - 'כבדהו וחשדהו'. אין לי שום דעה מראש; אני מנסה לגשת לכל תופעה לגופו של עניין. איני שולל שלילה טוטלית את המימסד; לפעמים אני בעדו, ולפעמים להיפך. הכל תלוי במה מדובר, מהו החשוב באמת. רק יחס אחד יש לי מראש, והוא היחס הביקורתי. אבל התחושה הזאת לא באה לי בשעה אחת. בתחילה התעוררה בי הספקנות, התחלתי לחשוד בהכרזות, במנהיגים, אחר־כך עם גדול החשד נולדה האכזבה וזה החריף את העניין. אבל דבר אחד שיהיה ברור: אין זה 'אנטי' לשמו; זהו ביקורת על פי גישה מצפונית, אשר חייבת להדריך כל אמן.

שני דברים בנאומי בועידת הסופרים עוררו נגדי את חמתם של אנשים מסוימים. אחד, באמרי שהאגודה והספרות הם שני דברים לחוד, שאין ביניהם כל קשר, ושניים, העובדה שאינני מאמין, וזאת עובדה. אין פה מה לעשות, לא אוכל לעזור. זהו ה'אני מאמין' שלי: אינני מאמין. אבל בכך לא אני הוא האשם, כי אם המציאות, בה אנו חיים. וכל אלה אשר קיטרגו עלי אז הם, ללא ספק, חלק, ואולי חלק נכבד, של המציאות הזאת."

שואל בסר: "אין לי ספק, שהבעיה הלאומית ואף האישית של כל אחד מאתנו, היא חיינו עם הערבים. אף על פי כן, אין היא מופיעה לפי חריפותה בספרות. אתה מסכים אתי, שקיימת מעין צנזורה עצמית, מעין --אנו במו ידינו סותמים את פינו, מעין רתיעה מלגעת בנקודה מכאיבה ?"

עמיחי משיב: "אתה צודק בהחלט. זאת היא הבעיה. היא מחריפה יותר ויותר. אם בתקופות רגועות ביותר היו כבר סימנים של כתיבה על הנושא הזה, הרי עכשיו מסתמנת נסיגה דווקא. אם ס. יזהר כתב מה שכתב בזמנו, הוא נוקט עכשיו עמדה הפוכה מעמדתו דאז, כפי שהיא באה לידי ביטוי בכנסת. הקומפלכס, שאתה מדבר עליו, הוא קרוב יותר לילידי הארץ, וזה בגלל האכזבות הרבות מן החיים יחד עם הערבים. הסיבה היא לא רק בטראומות של הצברים, הם רק חלק קטן מכל הבעיה, שהיא טמונה בגורל המשונה והמשותף שלנו ושל הערבים, בארץ הזאת, שהיא ארץ של שני עמים; וזה לא התחיל במלחמת השחרור, כמובן, כי אם הרבה־הרבה לפניה. עמדתי בעניין הבעיה הערבית היא ידועה בציבור. אני בעד נסיגה עם שלום וגבולות בטוחים. נדמה לי, שסופר, משורר, אמן, מטבע בריאתו חייב להיות בעל עמדות אישיות, לראות מעבר לחוגו הצר, או הכדאיות הרגעית...רצוי מאוד, אם אפשר שמשורר ישתמש בכליו להסבר ולמאבק על עמדות אלו. אני  חושב, שניתן לנו לפעול, באמת, יותר בכיוון זה, אבל יחד עם זאת אני משוכנע, שיש לדרוש אותו דבר מן האינטליגנציה הערבית, אבל משם אין קול ואין עונה, וזה חבל מאוד."*

שבת שלום

   ג'ף

*"שׂיח משוררים על עצמם ועל כתיבתם", ערך את הראיונות יעקב בסר, הוצאת עֵקֶד, תשל"א 1971, עמ' 52 - 53

יום רביעי, 22 במאי 2024

התבוננות על "התבוננות" ט

 "ילדים בדרך הראשית

שמעתי את העגלות נוסעות ועוברות על פני גדר הגן, לפעמים ראיתי אותן מבעד לרווחים המתנועעים מעט בעלווה. איך חרק בחום הקיץ העץ על חישוריהן ויצוליהן ! פועלים שבו מהשׂדות וצחקו עד לב השמים.

ישבתי על הנדנדה הקטנה שלנו, ישבתי ונחתי לי בין העצים בגינת הורי.

יום שני, 20 במאי 2024

אלו דברים לבוקר יום שלישי יג באייר תשפ"ד שמונה ועשרים יום לעומר 228 למלחמה

הכלל הראשון בפילוסופיה הוא: לשים לב למה שאת אומרת.

אם אני אומר למשל: " תהום פעורה בין התרבות האנגלית לתרבות הישראלית", צריך לשים לב שבפועל, "במציאות", אין תהום "ואין נעליים". השימוש במילה "תהום" הוא מטאפורה - כלי אחד מתוך ארגז כלים גדול במשחקי לשון.

יתרה מכך, לא רק שאין "תהום" במקרה הנדון  - באשר למשפט הפותח דלעיל : "הכלל הראשון בפילוסופיה..."

גם כאן צריך עיון. הנרי אונגר בסדרת הרצאות  טוען, בעקבות ויטגנשטיין ש"אין כללים".

טענה זו צריכה כמובן הסבר הרחבה ועיון, שאין כאן מקומם בבוקר זה במקום הזה.

בוקר טוב

   ג'ף


יום שבת, 18 במאי 2024

אלו דברים לשבת פרשת בהר תשפ"ד

 במבוא לספרו שנקרא "ויקרא - ספר הפולחן והמוסר", כותב  יעקב מילגרום ( בתרגומה מאנגלית של אניטה תמרי ) :

"ספר ויקרא כולו ערכים. כל פרק וכמעט כל פסוק חדורים ערכים. אמירה זו תפתיע רבים, שכן התפיסה הרווחת היא שספר זה כולו פולחן וטקס, וביניהם הקרבת קורבנות וטקסי טומאה וטהרה. ואומנם צודקים גם אלה שתופסים כך את הספר. אכן ספר ויקרא דן בפולחן ובטקס. ואולם אלו שקוראים במשנה זהירות יגלו מתחת לרובד הטקסי רשת מסועפת של ערכים המבקשת לעצב את יחסינו עם אלוהים ועם הזולת.

האנתרופולוגיה מלמדת אותנו שחברה שמבקשת להציג את ערכיה הבסיסיים ולשמרם, מסתירה אותם בטקס. מה יכול להיות הגיוני יותר ? המילים נושרות משפתותינו כנשור עלי השלכת מהעץ, אך הטקסים חוזרים על עצמם בפריחה מחודשת. הטקסים חזותיים ושיתופיים, והם משתקעים בזיכרוננו עוד בגיל הרך ומתעצמים בכל פעם שאנחנו חוזרים עליהם.

ברור שכאשר אין הטקס ממחיש את המחויבות התאולוגית שלנו הוא הופך ליצור גשמי תמוה, לאמונה תפלה או לעבודת אלילים זוטא. הטקס הוא שירתה של הדת המובילה אותנו לרגע של התעלות, אם ייכשל טקס בשל היותו חסר תוכן או מתעתע הרי שהחטיא את מטרתו ואיבד את תועלתו. על הטקס לסמל משהו שמעבר לו עצמו, אותו משהו שהשגתו מגבירה את משמעות החיים ואת ערכם. לדעתי זוהי תמציתו של ספר ויקרא וזה הישגו.

על פי ספר ויקרא, ,הטקסים שואבים את הלגיטימיות שלהם במישרין מהאל, והכתוב חוזר ואומר 'וידבר ה' אל משה'. האם עלינו להבין את הדברים כפשוטם ? האם הטענה שמקורם של הטקסים הוא אלוהי מוצאת הד בלבו של קורא רציונלי הקורא את ספר ויקרא ? וכיצד אפשר לשלב את הטענה בדבר המקור האלוהי עם חוסר העקיבות ועם הסתירות הפנימיות בתורה ? ראו פרק יט, פסוק יב ( להלן עמ' 225 - 226 )."

ואידך זיל גמור

שבת שלום

   ג'ף


יום חמישי, 16 במאי 2024

אלו דברים לשבת פרשת אמור תשפ"ד

בצבא למדתי שלפעמים לא ניגשים דּוּךְ אל היעד אלא "באיגוף ימני".

רשימה זאת היא בבחינת "איגוף ימני".

לא אחת כתבתי כאן שספרו של הרב עדין אבן־ישראל שטיינזלץ על פרשות השבוע "חיי עולם" הוא בבחינת "ספר חובה בכל בית".

באנגלית יש ביטוי : a household name שפירושו "שם המוכר בכל בית". דוגמאות: טראמפ, ביבי, מרלין מנרו, הרשימה ארוכה...

אני מייחל לכך ש"הרב משולם בר" יהיה שם מוכר בכל בית. מדבריו הבאתי באלו דברים לשבת הגדול ולא אשנה אותם כאן.

המעוניינים יראו ב https://eludevarim.blogspot.com/2024/04/blog-post_18.html

בחרתי להביא כאן הפעם שיר שהגעתי אליו "באקראי", שיר של אווה קילפי מתוך ספרה "הפרפר חוצה את הכביש" בתרגומו של רמי סעדי:

"הזיקנה נועדה לכך

שנבין את ילדותנו,

נתפוש מהו ליפול חסר־ישע

לידי האחרים,

לידיהם של כאלה

שכוחם עולה על כוחנו,

כוחם להחליט ביחס אלינו ולצוות עלינו,

כוחם לתת או לא

אהבה,

להתנות את הכל.


מובן שבעבור חכמה כה רבה

חייבים לשלם ביוקר.


הלוואי שהיה אפשר להתחלק בזה."

שבת שלום

    ג'ף


אווה קילפי, "הפרפר חוצה את הכביש", תרגום רמי סערי, הוצאת כרמל עמ' 186 ( השיר המתורגם בספר מופיע עם ניקוד, לעיל העתקתי אותו כמיטב יכולתי בכתיב מלא )

יום שישי, 10 במאי 2024

הרשימה השביעית - על עלים יבשים

 רשימה שביעית - על עלים יבשים

אין זה, כפי הנראה, מקרה שכאשר וולס סטיבנס ויהודה עמיחי מביטים אחורה על חייהם, הם רואים עלים יבשים.

בשיר של סטיבנס שנקרא "המובן הפשוט של הדברים" ובאנגלית:  The Plain Sense of Things אומרת השורה הפותחת : "בנפול העלים אנחנו שבים  / למובן פשוט של הדברים"

After the leaves have fallen, we return 

To a plain sense of things.

השיר "אדם בחייו" של עמיחי מסתיים במילים הבאות:

"מות תאנים ימות בסתו

מצומק ומלא עצמו ומתוק.

העלים מתיבשים על האדמה,

והענפים הערומים כבר מצביעים

אל המקום שבו זמן לכל."


יום חמישי, 9 במאי 2024

אלו דברים לשבת פרשת קדושים תשפ"ד


היום 216 ימים בהם מוחזקים החטופות והחטופים בשבי בעזה וכן היום ששה עשר יום שהם שני שבועות ושני ימים בעומר

העניין שלנו השבוע הוא בעוד כמה מדברי אהרן אפלפלד על "התבוננות".

כדי להבין את הדברים בהקשרם, אקדים את שתי הפסקאות הראשונות בפרק 21 ל"סיפור חיים".

"היומן שלי מן השנים 1950 - 1952, שנות השירות שלי בצבא, הוא כמעט ריק. באותן השנים לא הייתה לי פינה משלי, והיומן משקף זאת. בצבא, במיוחד בהמתנות הארוכות, קראתי מכל הבא ליד. אני אומר 'קראתי', נכון יותר בלעתי, ללא הבחנה כמובן, כמו מבקש למלא כל שהחסרתי. השכלתי הקלושה הכאיבה לי פשוטו כמשמעו.

אך שוב, את הידע ואת המשמעות לא ינקתי מן הספרים אלא מן החיים עצמם. הפעם הוטלתי אל תוך מסגרת צבאית נוקשה: מסדרי בוקר ומסדרי לילה, הקפדה על הלבוש, סידור מיטות וניקיון הנשק.  ידעתי סבל בגטו ובמחנה, אך עתה לא היה זה סבל של רעב וצמא אלא לחץ נפשי. שם הייתי דומה לבעל חיים המנסה לזָעֵר את עצמו, להסתוות בכל הצבעים, לחמוק ולהתבטל, והייתה בהתחמקות זו על פי התהום איזו שמחה נסתרת של החלש ולעיתים שמחה לאיד. עתה הייתי בן שמונה־עשרה וכבד משום־מה. המדים שהיו אמורים לנטוע בי גאווה לא זקפו את קומתי. אדרבא, חשתי כפוי וכלוא. שנות החמישים הראשונות היו שנים נוקשות בצבא. לאחר שנים של מחתרות ביקש הצבא להיות ככל צבא. וכמו כל מהפכה גם זו קיצונית הייתה. אל המשמעת נִלְוו  ההשפלה והשרירות. סבלתי מן ההסדר ומן הכפייה, וכדי להתגבר על המצוקה אימצתי לי גם כאן את התחבולה שכבר ידעתי מילדותי: להתבונן מקרוב."

ולעיצומו של ענין ( מבחינת "אלו דברים" הפעם )  כותב אפלפלד בהמשך שם:

"כמה פנים להתבוננות: כשאתה מתבונן אתה בחוץ. קצת מוגבה ומרוחק. ההגבהה מלמדת אותך כי הלה הצועק עליך אולי צועק על אביו או על אמו. אתה רק במקרה נקלעת בדרכו, והלה שאינו צועק הוא לפרקים גרוע מן הצועק. כדי להתחנף לממונים עליו הוא מוציא אותנו למסעות לילה, מצווה עלינו לחפור בורות מרובעים, הכול כדי להראות למפקדיו כי הפלוגה שלו אינה מתרשלת.  המתרפס לעולם יתרפס, והללו, להפתעתי, יש להם סימנים חיצוניים: הם כבדים ועל אף גילם הצעיר כבר מרופדים בשכבת שומן הגונה. ההתבוננות מתירה אותך במקצת מן הצער ומן הרחמים על עצמך, וככל שאתה מתבונן יותר כואב פחות."*

שבת שלום

   ג'ף

אהרן אפלפלד, "סיפור חיים", כתר הוצאה לאור בע"מ, עמ'  121 - 122




יום רביעי, 8 במאי 2024

אלו דברים לכל יום

 מתוך הקובץ : "דברים שאסורים בפרסום"

"הותר לפרסום ש..."

אחד המסרים המרכזיים של התורה הוא: "הגרוע מכל כבר קרה, אפשר להירגע".

מה הגרוע מכל ?

"העקדה".

סיפור העקדה בטקסט ומחוצה לו  רצוף שאלות. 

עיקרו, "ממבט על" הוא:

א. ה' מצווה על אדם להעלות את בנו קרבן

ב. האדם נענה לצו

ג. ברגע האחרון מתבטל הצו ומעשה ההרג נמנע

אם הסיפור הזה איננו חידה, איננו יודעים חידה מהי.

"ואת 'ואהבת' אתה כן מבין ?"


יום חמישי, 2 במאי 2024

אלו דברים לשבת פרשת אחרי מות תשפ"ד

 כותב אהרן אפלפלד בפרק 17 לספרו "סיפור חיים":

"בימי הצבא למדתי עד כמה ניסיון ילדותי בגטו ובמחנות משוקע בי....

הצבא לא חישל אותי. אדרבא בצבא נעצמה בי התשוקה הישנה להתבונן...

באותה עת למדתי שאין אדם רואה אלא מה שכבר הראו לו. בגטו ובמחנות ראיתי אנשים באנוכיותם ובשפלותם, אבל גם בנדיבותם. נכון, השִפְלות הייתה רבה והנדיבות מעטה, אבל מה שנטמן בזיכרון היה דווקא הרגעים הבהירים והאנושיים שבהם יצא הקורבן מאנוכיותו הקטנה והצרה וקידש עצמו למען חברו. הרגעים המעטים האלה לא רק העלו אור בחשכה אלא נטעו בך את האמונה שהאדם אינו חרק.

בימי הצבא פגשתי הרבה חיילים נדיבים שהושיטו לי יד. איבדתי מימייה ועלי לעמוד למשפט על אובדן ציוד, ובא חייל אלמוני ומושיט לי מימייה. פרוטתי האחרונה אזלה ואין לי כסף לקנות קופסת סיגריות, ובא חייל אחר ומושיט לי שטר. באותן השנים לא היה לי איש בארץ, והצדיקים הנסתרים האלה צצו ברגעים שהייאוש עמד להטביע אותי.

עשיתי סקירה וחשבון. כל אדם שניצל במלחמה ניצל בזכותו של אדם שברגע של סכנה גדולה הושיט לו יד. את אלוהים לא ראינו במחנות, אבל אנשים צדיקים ראינו. האגדה היהודית הישנה האומרת כי בזכות צדיקים מעטים עומד העולם, הייתה אמת אז כשם שהיא אמת היום."*

שבת שלום

ג'ף

*אהרן אפלפלד, "סיפור חיים", כתר הוצאה לאור בע"מ, עמ' 126 -128

יום רביעי, 1 במאי 2024

אלו דברים לשבת פרשת אחרי מות תשפ"ד

 היום 208 ימים בהם מוחזקים החטופות והחטופים בשבי בעזה וכן היום תשעה ימים שהם שבוע אחד ושני ימים לעומר 

בוב דילן דיבר איתי השבוע.

בדרך לעבודה, אחר האזנה להרצאה כלשהי ובהיותי זקוק לאתנחתא מוסיקלית, השיר שעלה מהפלייליסט היה שירו של בוב דילן ( בביצועו יחד עם אריק קלפטון ):  Don't Think Twice It's Alright.

חשבתי על המסר של השיר הזה ובכלל על המסר / מסרים של כלל יצירתו של בוב, וב"ה ידו עוד נטויה...

היצירה של דילן מלווה את חיי, זה עשרות שנים. היא בין הגורמים שעיצבו את השקפת עולמי. בזה אני לא לבד, אני אחד מרבים.

מה זה אומר ?

ההרצאה ששמעתי לפני המוסיקה היתה של אדם בשם צ'ארלס טיילור. טיילור הוא פילוסוף קנדי שמתרכז, בין השאר, בחקר הדתות. כותרת ההרצאה היא: " איזה סוג של דת 'עושה שכל' בעידן החילוני ?" ובמקור: What  kind of religion makes sense in a secular age ?

"בגדול", טיילור  בוחן את השינויים התרבותיים - חברתיים בימינו לעומת דורות עברו. דורות בהם אחיזתה של הנצרות בעולם המערבי היתה חזקה הרבה יותר מהיום. 

מה כל זה אומר על היהדות ועלינו - ישראלים במדינת ישראל של היום ( ביום שאחרי שיבת החטופים והחטופות )  ואיך זה קשור לעולם היצירה של בוב דילן ?

אני מניח בשלב זה את השאלות הנ"ל על השלחן ומשאירן פתוחות.

ואידך זיל גמור.

שבת שלום

    ג'ף